Hirdetés

Trinity APU-hoz készült apró alaplapokkal újít a Zotac

A HTPC-t építő közösség számára bizonyára örömteli hír, hogy a Zotac két darab Mini-ITX-es szabványra épülő, Socket FM2 foglalattal felszerelt alaplapot dob piacra. Az AMD Trinity APU-ját támogató termékek az A55ITX-B-E és az A75ITX-B-E jelzést viselik, melyből már kitalálható, hogy előbbi A55-ös, míg utóbbi A75-ös vezérlőhidat használ.

Mindkét alaplapon két darab DDR3-as DIMM foglalat található, a processzor kétcsatornás memóriavezérlője pedig hivatalosan is támogatja az 1866 MHz-es memóriákat. Az esetleges bővítőkártyát egy x16-os PCI Express interfész várja, így egy megfelelő VGA vásárlása esetén a Dual Graphics mód is aktiválható. A meghajtókat négy darab 6 Gbps-os SATA csatlakozóra lehet kötni, továbbá nem hiányzik a Bluetooth 4.0-s, valamint az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi modul. Utóbbi nem teljesen az alaplapok része, ugyanis különálló mini PCI Express csatolóba helyezett kártyáról van szó, amely igény esetén eltávolítható. Természetesen a nyolccsatornás hangkodek sem maradt le, a hátlapon pedig S/PDIF is található.

Zotac A75ITX-B-E
Zotac A75ITX-B-E

A fenti bekezdésből látszik, hogy az alaplapok sok szempont szerint megegyeznek, de különbségek is akadnak, így például az A55ITX-B-E HDMI, DVI-D és D-Sub kimenetet használ, míg az A75ITX-B-E esetében a HDMI és a DVI-D adott, ám a D-Sub csak a mellékelt átalakítóval érhető el. Az USB portok tekintetében komolyabb az eltérés. Amíg az A55-ös vezérlőhíddal szerelt termék esetében két darab 3.0-s és nyolc 2.0-s interfészt kap a felhasználó egy Gigabit Ethernet mellett, addig az A75-ös lapkával szerelt alaplap nyolc darab 3.0-s és két 2.0-s USB portot támogat, vagyis pont a kisebbik testvér ellentétének tekinthető, továbbá a Gigabit Ethernet portok száma is kettőre nő.

Zotac A55ITX-B-E
Zotac A55ITX-B-E

Az alaplapok az új generációs A szériás Vision APU mellett lényegében tökéletes HTPC-nek tekinthetők, hiszen az AMD új lapkájának UVD 3.2-s motorja kezeli a H.264/AVC, az MPEG-2/4, a VC-1, a DivX és az Xvid videók gyorsítását, emellett a 23,976 Hz-es lejátszási mód és a YCbCr alkalmazása sem jelent akadályt. Ezenkívül a grafikus vezérlő ereje elég nagy ahhoz, hogy a videókra képminőséget javító post-process szűrőket helyezzen a felhasználó, sőt egyes programokban az OpenCL, illetve a DirectCompute felületen történő felskálázás is lehetséges, továbbá támogatott a Windows 8-ban bevezetett Unified Video API is. A rendszer gyomrát a 3D-s Blu-ray filmek sem fekszik meg, ám ebben az esetben szükség van egy megfelelő, sztereó 3D-s megjelenítésre is képes kijelzőre. Az internetezés szempontjából megoldott a weboldalak megjelenítését gyorsítása a Direct2D és a DirectWrite felhasználásával, támogatott a WebGL-t is, illetve a megterhelő Flash tartalmak gyorsítása sem jelent akadályt. Ezenkívül a DirectX 11-et, az OpenGL 4.2-t és az OpenGL ES 2.0-t támogató IGP teljesítménye a hétköznapi játékosoknak is bőven elég.

A Zotac a termékek áráról még nem nyilatkozott, a szállításuk azonban már megkezdődött, így napokon belül feltűnhetnek az üzletekben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zotac

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés