Hirdetés

Ismeretlen célközönség számára, de érkezik a passzív Zotac GeForce GTS 450

Nem véletlen, hogy nem igazán találkozni értelmes teljesítményű, mégis passzív hűtésű videokártyával, hiszen a mai erős GPU-k annyi hőt termelnek, hogy az még egy jól szellőző házban is hamar megfulladhatnak. Ezért a gyártók nem is nagyon szoktak a belépőszint felett ilyesmivel próbálkozni, a Zotac azonban most úgy gondolta, szerencsét próbál ebben a „piaci résben”.


[+]

A Zotac GeForce GTS 450 ZONE Edition hűtéséért egy dupla bővítőrést elfoglaló méretes hűtőborda felel, mely a grafikus processzor forróságát három réz hőcsővel teríti szét az alumínium lamellákon. Sajnos hiába a látszólag igen nagy hőleadó felület, a Zotac mérnökeinek jelentősen hozzá kellett nyúlniuk a gyári referencia kialakításhoz és értékekhez annak érdekében, hogy a passzív üzemmódot minden körülmények között biztosan túlélje a hardver.


[+]

Először is áttervezték a nyákot, ami így valamivel rövidebb lett, és eltüntették a kiegészítő tápcsatlakozót is. Egy alap GTS 450 bő 100 wattos fogyasztása elengedhetetlenné teszi a külső táplálást, vagyis itt is valami turpisság van a háttérben, hogy a PCI-Express által nyújtott 75 wattal is beéri a ZONE Edition. Szomorú, de hasonlóan, mint a Zotac GeForce GTS 450 ECO esetében, a fogyasztás elleni harcot az órajelek bánták meg, a magórajelet 600 MHz-re csökkentették (referencia 783 MHz), az 1 GB DDR3 memória 1334 MHz-en ketyeg (referencia GDDR5 3600 MHz).


[+]

A GeForce GTS 450 alapból sem egy kifejezetten játékos videokártya, az említett megnyirbálás után pedig csak remélni lehet, hogy maradt némi lendület szegény párában (a memória sávszélesség ilyen mértékű megkurtítása erősen kritikus). Mindenesetre csendes gépekben és HTPC-kben jó szolgálatot tehet, nem elképzelhetetlen, hogy némi megkötéssel, de azért HD felbontásban (1280x720) el lehet vele játszogatni a nappaliban. Vételára egyelőre ismeretlen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zotac

Előzmények

Hirdetés