Hirdetés

Úgy néz ki, hogy nem kínai fejlesztésű a Zhaoxin KX-7000 CPU-család

Valójában az Intel lapkája van átkonfigurálva, amit a vállalat sajátjaként ad el.

A Zhaoxin, azaz a VIA és a shanghaji helyi hatóság vegyesvállalata nemrég jelentette be a KX-7000 szériás processzorcsaládot, amelyről az a hír járja, hogy valójában nem saját fejlesztésű, hanem az Intel Raptor Lake kódnevű lapkát használja. Itt vélhetően valamiféle licencmegállapodásról van szó, amelynek keretében a Zhaoxin megkapja a lehetőséget, hogy egyénileg konfigurálja a hardvert.

Információink szerint a Zhaoxin KX-7000 csupán az E-magokat használja, ezekből is csak egy nyolcmagos klasztert, de mellé 32 MB-nyi megosztott gyorsítótárat engedélyeznek. Az LGA1700-as tokozás innen értelmet is nyer, illetve az is világos, hogy fizikailag miért hasonlít annyira a processzor az Intel saját megoldásaira.

A Zhaoxin saját ökoszisztémát rak a hardver mögé, tehát az Intel alaplapjaiban a KX-7000 processzorok nem üzemképesen, de ez így szokott lenni az efféle ügyleteknél. Megjegyzendő, hogy nem ez az egyetlen kínainak mondott CPU, amely így született, ugyanis a Montage Technology és a PowerLeader is kínált már hasonló módon sajátként feltüntetett dizájnokat. Önmagában ez még nem is gond, hiszen az Intellel van egyfajta egyezmény a háttérben, tehát az érintett kínai cégek ezt törvényesen csinálják. A koncepció az egész mögött részben az is lehet, hogy Kína fenn tudja tartani a versenyképesség látszatát, miközben valójában a sajátjukként árult processzorok a fémsapka alatt teljes egészében az USA technológiáját alkalmazzák.

Előzmények

Hirdetés