Hirdetés

Zajmentes és hatásos VGA hűtő a Zalmantól!

A Zalman kiadta az első desktop PC-kbe szánt, heatpipe rendszerű videókártya hűtőt. A teljes VGA kártya méretű egység ventillátormentes működést tesz lehetővé, még az új, nagy "fűtőteljesítményű" videókártyákkal is. Ez nagy szó lehet az zajra érzékenyebb felhasználóknak, hiszen a kurrens VGA-kon egyre nagyobb teljesítményű GPU-k (újabban már VPU-k) találhatóak, melyeket a processzorokhoz hasonlóan egyre extrémebb módon kell hűtenünk.

Jó példa erre az Abit OTES, amit egy 7200 rpm-es ventillátorral szerelnek, magyarán a +15 százalékos hűtési teljesítmény mellékhatása a kvázi elviselhetetlen zajszint. Erre a tendenciára kínál alternatívát a koreai gyártó zajmentes termékével.




Nem ez az első darabja a CNPS (Computer Noise Prevention System, azaz Számítógépes Zajok Megelőzési Rendszere) sorozatnak, a Zalman más teljesen csendes, vagy kimondottan halk hozzávalót is kínál az érzékeny fülű usereknek. Foglalkoznak 20 dB zajszint körüli P4 és AMD Athlon hűtőkkel, hasonlóan halk tápegységekkel, rendszerhűtőkkel, és passzív north bridge bordákkal. VIA rendszerekhez ventillátormentes hűtőt kínálnak a Flower sorozatból, mellyel biztonságosan tuningolható az egyébként is hűvös proci.




A heatpipe egy a notebookoknál széles körben elterjedt hűtési rendszer. Passzív, tehát nem igényel ventillátort a hatékony működéshez, és viszonylag jó hatásfokkal működik. Egy réz csőben, alacsony nyomáson egy folyadék párolog, ezzel hőt vonva el a melegedő GPU-tól, majd a bordáknál lecsapódik, és a cső falát borító speciális anyagban visszaszivárog a kiindulási helyére, majd a folyamat kezdődik elölről. Ez a hűtő egyaránt használható fekvő, és torony házakban, egyedül fejjel lefelé állítva nem működik rendeltetésszerűen, bár nem valószínű, hogy bárki ilyen pozícióban használná gépét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés