Hirdetés

Nemcsak gyorsabb, de okosabb SmartNIC-et tervezett a Xilinx

Az Alveo SN1000 nagymértékű konfigurálhatósággal venné be az adatközpontok piacát.

A Xilinx bejelentette az Alveo SN1000 nevű SmartNIC fejlesztését, amely egyrészt a két darab 100 gigabit/s-os interfészével igen komoly hálózati teljesítményt biztosít, de mégsem ez az igazán nagy előnye, mivel az új hardveres dizájn jelentős előrelépést kínál a konfigurálhatóság tekintetében.

A vállalat az FHHL formátumú, PCI Express 4.0-s csatolóba helyezhető bővítőkártyára egy XCU26-os FPGA-t, egy speciális ASIC-ot, illetve egy 16-magos, NXP által fejlesztett, ARM Cortex-A72 magokkal dolgozó CPU-t helyezett. A processzor egyébként 4, míg az FPGA 8 GB-nyi DDR4-es memóriát kapott.


[+]

A 75 wattos energiaigénnyel rendelkező fejlesztés 100 millió csomagot is kezel másodpercenként, emellett Open Virtual Switch (OVS), Virtio.net, Virtio.blk, vDPA, IPsec, kTLS és CEPH gyorsítást biztosít. A legnagyobb fegyverténynek mégis az számít, hogy az Alveo SN1000 az iparág első, szoftveresen definiált hardveres gyorsítást biztosító SmartNIC megoldása. Ez konkrétan azt jelenti, hogy leprogramozhatók rá egy adatközpont egyedi hálózati funkciói. Ennek hála a host processzor tehermentesíthető bizonyos hálózati feldolgozással kapcsolatos munkáktól.


[+]

A Xilinx ehhez a feladathoz biztosítja a Vitis Networking környezetet, de a vállalat jelentős hangsúlyt fektet a szoftveres háttérre is, így bemutatkozik az App Store. Ennek az előnye, hogy a Xilinx FPGA-kra implementált IP blokkok nemcsak használhatók a megvásárolt hardverrel, hanem esetlegesen meg is oszthatók a világgal. Az egyes piaci szereplők tehát extra hasznot húzhatnak a munkájukból azzal, hogy áruba bocsátják azt. Ezeket az alkalmazás-áruházon belül megfelelően kategorizálva vannak, így bárki kereshet gyors megoldást a problémájára. Ha beválik, akkor az különböző licencfeltételekkel megvásárolható, így gyakorlatilag a lehető legegyszerűbb módon, tulajdonképpen perceken belül megoldható lehet egy specifikus hálózati folyamat gyorsítása az adatközpontokban.

[+]

A fentieket a gyári lehetőségeken túl egészen egyedi módon lehet felhasználni, teljesen az adott igényekre szabható az egész hardver.

A Xilinx már szállítja a Alveo SN1000 mintáit a kiemelt partnereinek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés