Hirdetés

Nagyot guríthat a SmartSSD-vel a Samsung és a Xilinx

A korábbi prototípust már felváltota egy U.2 formátumú végleges termék, és már a piac bevételéről is van vízió.

A Samsung és a Xilinx még két éve mutatta be az úgynevezett SmartSSD prototípusát. Ez alapvetően egy olyan SSD volt, amely az adatok tárolása mellett bizonyos számítási feladatokat képes is volt elvégezni, anélkül, hogy rendszer processzorát és memóriáját terhelte volna. Ebben van is ráció, ugyanis a méretesebb adatközpontokban az adatok mozgatása nem kevés energiát emészt fel, ami a rendszer fenntartási költségét drágítja.

Az említett cégek most elkészítettek egy U.2 formátumú, ténylegesen eladásra kínált a SmartSSD-t, amely két részből épül fel: egy saját vezérlővel dolgozó, 4 TB-os kapacitású, V-NAND lapkákra épülő SSD-ből, illetve egy számításokért felelős, 4 GB memóriával rendelkező Xilinx Kintex Ultrascale+ FPGA-ból.

A logikai működést tekintve, szimplán adattárolás szintjén a hardver elérése NVMe interfészen keresztül történik, amikor pedig valamilyen számítást kell elvégezni az SSD-n belül, akkor a Xilinx OpenCL implementációja használható fel. Maga a beépített, 4 GB-os memória egységesen elérhető az FPGA, illetve a NAND flash chipeket vezérlő lapka számára.

Az egyik tipikus, FPGA-ra kiszervezhető feladatcsoport a titkosítás, illetve a tömörítés lehet, amelyhez a Xilinx kínál is egy szoftverkörnyezetet. Ha ezeket a feladatokat nem a rendszer fő processzora csinálja, hanem az SSD-nek van rá saját számítási teljesítménye, akkor az a fő előny, hogy a teljes konfiguráció tökéletesen skálázódik a beépített adattárolókkal, hiszen mindegyik egység a saját részfeladataiért felel.

Az ilyen mértékű skálázódásban rendkívüli lehetőségek vannak, hiszen az igen nagy összesített tárkapacitást kínáló rendszerben is megoldhatóvá válik a gyors keresés, gyakorlatilag az indexelés nélkül. Itt petabájtokban mérhető adatmennyiség átnézéséről beszélünk mindössze percek alatt.

A Samsung és a Xilinx arra számít, hogy a SmartSSD-k gyorsan fognak terjedni, akár pár éven belül bevehetik a piac 5%-át, később pedig bármi lehet ebből. Az első, fentebb már részletezett terméket egyébként a Xilinxtől lehet rendelni, a tényleges specifikációja pedig az alábbi képen olvasható.


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés