Hirdetés

Xiaomi Box androidos streamer AirPlay, DLNA és Miracast támogatással

Már számos apró kütyüt láthattunk, amelyek mind azzal a céllal születtek, hogy átlagos tévénket „felokosítsuk”, plusz szolgáltatásokkal tupírozzuk, azonban ezek szoftveres és/vagy hardveres minősége sokszor kívánnivalót hagyott maga után, ezért a látszólagos piaci telítettség ellenére is van még hely új szereplőknek. Ezen felbuzdulva a kínai Xiaomi bemutatta Box nevezetű dobozkáját, amelynek fő képessége az online és a helyi hálózatban található tartalmak képernyőre streamelése.


[+]

Méretét tekintve nagyon hasonló az Apple TV-hez, de annál lekerekítettebb formájú és vékonyabb. Belsejében egy 800 MHz-es, ARM Cortex-A9 központi egység lapul 1 GB memória társaságában, ami elsőre talán nem valami vérmes, de korlátozott feladatkörének ellátására bizonyára tökéletesen alkalmas. Szoftveres szempontból az alapokat egy Android operációs rendszer nyújtja, azonban ezt alaposan átszabták, és valószínűleg a Google Play alkalmazásaival sem kompatibilis. A gyártó állítása szerint azonban a funkciójához szükséges programok mellett néhány játék és pár egyéb apróság is található lesz a fedélzeten, arról nem is beszélve, hogy ez egy céleszköz, a nagyfokú rugalmasság nem elvárás vele szemben.


[+]

Vezetékes (Ethernet) és vezeték nélküli (IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi) kommunikációra is képes, az apró szerkezeten az RJ-45-ös aljzat mellett micro USB (OTG), HDMI és egy AV kimenet sorakozik. Az eszköz érdekessége, hogy DLNA mellett AirPlay és WiDi kompatibilis Miracast támogatással is bír, így az eszközök széles csoportjával képes kapcsolatot létesíteni. A kompatibilitási listában természetesen a legtöbb népszerű videó-, audio- és képformátum megtalálható.


[+]

A Xiaomi Box androidos streamer vételára átszámítva mindössze 65 dollár (399 kínai jüan), érkezése decemberben várható. Az egyetlen szépséghiba, hogy a jelek szerint egyelőre csak a kínai piacon belül gondolkoznak, ami nagy kár, mert bizonyára a világ más pontjain is szívesen vennének egy hasonló, költséghatékony megoldást erre a feladatra – bár hozzátennénk, a piacot és az OEM gyártókat ismerve nem esélytelen, hogy más névvel, módosított szoftverrel ugyanez a termék a világ más tájain is felbukkan.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés