Windows blog: nyilvános a Windows 8.1 árazása és a frissítés lehetőségei

Szinte már egy hónap sincs a Windows 8.1 megjelenéséig, így az időpont közeledtével újabb és újabb adatok látnak napvilágot ezzel kapcsolatban. A Microsoft hivatalos blogján megjelent bejegyzés az új változat árát és frissítési lehetőségeit boncolgatja, mely utóbbi többféleképpen megejthető.

A már meglévő Windows 8-as felhasználótábor számára a 8.1-es frissítés ingyenesen érhető el, nekik nincs más dolguk, mint a frissítést letölteni a Windows Store-ból vagy a Windows Upgrade Assistant számára engedélyezni a procedúrát, ami az aktiválás állapotának ellenőrzéséből, a frissítés letöltéséből és telepítéséből áll – természetesen igény szerint a meglévő adatok megtartásával. Fontos információ, hogy a Windows 8-cal ellentétben a letölthető és boltban megvásárolható Windows 8.1 rendszerek nem "Upgrade" változatok, így feltelepítésükhöz nincs szükség egy korábbi verzió előtelepítésére, kvázi közvetlenül a telepítőlemezről is kezdeményezhető a teljes Windows 8.1 vagy 8.1 Pro telepítése.


[+]

Azon felhasználók, akik még nem használnak Windows 8-at (tehát egyáltalán nincs licencük) a Windows 8.1 és Windows 8.1 Pro operációs rendszerek frissítését megvásárolhatják letölthető formában vagy bolti változatban (bootolható DVD-n). A legális Windows 7-et futtatók számára mindkét út járható, ők anélkül is frissíteni tudnak a Windows 8.1-re, hogy teljes adatvesztéssel járó újratelepítést végre kellene hajtaniuk, noha a használt programokat mindenképp újra kell majd telepíteniük az átállást követően, de a felhasználók adatai megmaradhatnak.

A még ennél is régebbi, tehát Windows XP és Windows Vistát futtató gépek esetében nincs lehetőség frissítésre, számukra az egyetlen járható út a DVD-ről történő "szűz" rendszer feltelepítése, ami az adott merevlemez/partíció adatainak elvesztésével jár. A telepítés előtt tehát ajánlott biztonsági mentést készíteni minden fontos fájlról, állományról. Az imént felsorolt, régebbi operációs rendszert futtató gépek tulajdonosai mindenképp győződjenek meg arról a vásárlás előtt, hogy gépük megfelel-e a rendszerkövetelményeknek.

Amennyiben nem a Windows 8 ingyenes frissítéséről van szó, úgy az új rendszer árazása az egyes országokban eltérően alakul, de az Egyesült Államokban 119,99 és 199,99 dollárt kell fizetni attól függően, hogy az alap vagy a Pro verziót kívánjuk megvásárolni. Mivel ezek megegyeznek a még jelenleg kapható Windows 8 és Windows 8 Pro áraival, így vélhetően idehaza is a mostani árakkal számolhatunk.

Amennyiben az év folyamán további eszközöket vásárolunk, melyek gyárilag Windows 8.1-gyel érkeznek, azokat 99,99 dollár ellenérték megfizetése fejében 8.1 Pro változatra frissíthetjük, és megkapjuk hozzá a Windows Media Centert is. Amennyiben az adott eszköz gyárilag Windows 8.1 Próval érhető el, úgy a Windows Media Centerért 9,99 dollárt kell fizetni, amennyiben szükségünk lenne rá.

Azóta történt

Előzmények