Windows blog: újra fókuszban a Windows Blue

Úgy tűnik, valahol a Microsoft gépezetében felemeltek egy sorompót. Már eddig is szivárogtak az információk a Windows Blue néven ismert frissítőcsomagról, mellyel a redmondi szoftveróriás modernizálni akarja operációs rendszerét (évente adna ki olyan ingyenes csomagot, ami tartalmi és működési fejlesztéseket is rejtene magában), az utóbbi napokban viszont eddig nem látott képáradat indult meg. Előbb a lengyel winforum.eu fórumon bukkant fel nagy adag képernyőfotó, majd a Windows témában elismert Paul Thurrott is leközölt egy bemutatót a 9364-es buildről.

Még kisebb és még nagyobb csempe Még kisebb és még nagyobb csempe
Még kisebb és még nagyobb csempe (forrás: winforum.eu) [+]

Mint arra számítani lehetett, a Microsoft tovább csiszolja az érintéses vezérlésre kihegyezett Modern kezelőfelületet. A Kezdőképernyőn az eddig ismertek négyzetes és szélességében megduplázott, téglalap alakú csempék mellett feltűnik egy még kisebb és egy még nagyobb variáns. Előbbi az eddigi négyzet negyede, utóbbi pedig a téglalap megduplázásával keletkező nagy négyzet lesz. A kicsivel így óriási mennyiségű alkalmazás kerülhet a Kezdőképernyőre, a naggyal pedig még jobban kihasználható lesz az aktív csempe funkció, hiszen egy Twitter üzenet vagy rövid hír görgetés nélkül elfér rajta.


(forrás: winforum.eu) [+]

Grafikailag és funkcióban is fejlődött a jobbról besimítható menü. Az alsó hat ikon (hálózat, hangerő, fényerő, üzenetek, bekapcsoló és billentyűzet) hangsúlyosabb formatervet kapott, ahogyan a feljebb megjelenő eszközök is. Korábban csak a gépházon keresztül volt elérhető a Start felület testre szabása, most ezt is megtaláljuk a jobb oldalon, és minden változtatás hatása azonnal megjelenik a felületen.

Felokosított Gépház Felokosított Gépház
Felokosított Gépház (forrás: winforum.eu) [+]

A klasszikus Asztal és Modern kezelőfelület ötvözésének egyik logikus lépése olyan, aránylag gyakran használt beállítások „Modernizálása”, amiket eddig csak a klasszikus felületről lehetett elérni. A Blue csomaggal jelentősen kibővült a gépház, megjelentek például a képernyő és a készenléti mód paraméterei, komolyabban integrálták a SkyDive-ot, az eszközökkel (Devices) kapcsolatos részen pedig megtaláljuk a Vezérlőpult egyes funkcióit.

Balra a régi, jobbra az új, 1:1 arányú Snap funkció Balra a régi, jobbra az új, 1:1 arányú Snap funkció
Balra a régi, jobbra az új, 1:1 arányú Snap funkció (forrás: winforum.eu) [+]

Sokak számára hasznos lesz a Modern felület új „snap” (a képernyő egyik oldalára zárt alkalmazás) módja, melynél 1:1 arányban oszthatjuk meg a monitort két alkalmazás között. Ha már az alkalmazásokról van szó, ezen a téren is vannak újítások. Egyelőre három egyszerű, új programról tudunk. Az első ébresztő, visszaszámláló és stopper funkciókkal bír, a második egy számológép, a harmadik pedig szimpla hangfelvevő. Ilyen appokra elsősorban a tablet felhasználóknak van szükségük, de notebookon vagy asztali gépen is jól jöhetnek.

Három új alkalmazás Három új alkalmazás
Három új alkalmazás (forrás: winforum.eu) [+]

Az eddig látottak alapján a klasszikus Asztal felületen semmilyen fejlesztést nem eszközöltek, a Start menü nem került vissza (minden bizonnyal nem is fog), és olyan (hivatalos) kapcsolóról sem tudunk, ami egyből az Asztalon indítaná az operációs rendszert. Ki kell emelni, hogy minden bizonnyal újabb, 11-es verzióra lép az Internet Explorer, és több mint valószínű, hogy a június 26-28-án esedékes startig még sok érdekes részlet kiderül a Windows Blue-ról.

Azóta történt

Előzmények