Windows blog: mit tud az Office Mobile for iPhone?

Néhány hete a Microsoft Office 365 részlege bejelentette hivatalos Office Mobile alkalmazását iPhone-ra. A mai bejegyzésünket eme program bemutatásának szenteljük.

Rendszerkövetelmények és támogatás

Az Office Mobile használatához elsősorban mindenképp szükségünk lesz egy Office 365 előfizetésre, de szerencsére minden előfizető számára ingyenesen elérhető. A kompatibilitási lista viszonylag széles, az alapfeltétel a 6.1-es iOS megléte, míg hardveres szempontból a támogatott készülékek közt az iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, az ötödik generációs iPod touch, az iPad harmadik és negyedik generációja, valamint az iPad mini egyarént is megtalálható, azonban érdemes figyelembe venni, hogy nincs külön tablet verzió és az alkalmazást kifejezetten az ötödik iPhone-ra optimalizálták.

Kezelőfelület, használat

Bár az Office Mobile első ránézésre eléggé hasonlít a Windows Phone készülékekben megtalálható Office alkalmazáshoz, a fejlesztők tartották magukat az iOS dizájnelveihez, így a kezelhetősége nem lesz túlságosan szokatlan a felhasználók számára. A program első indításkor Microsoft fiókunk belépési adatait kéri az aktiváláshoz, melyhez Office 365 magán vagy vállalati előfizetés is tartozik. Ezt megadva bármikor hozzáférhetünk a SkyDrive és SkyDrive pro tárhelyünkön tárolt dokumentumokhoz. A kezdőlapon könnyedén hozzáférhetünk mind a legutóbb szerkesztett állományokhoz, mind a felhőben tároltakhoz, de könnyedén tudunk létrehozni új fájlokat is.

Az utóljára megnyitott dokumentumok listájában nem csak az adott eszköz előzményeit látjuk, hanem azokat a fájlokat is, melyeket bármely másik, az új Office-t használó eszközünkön megnyitottakat is. Így a félbehagyott munka bármikor folytatható útközben is.

A Word, Excel illetve PowerPoint alkalmazásokra egyaránt jellemző, hogy a megjelenítést teljes mértékben a kijelzőmérethez szabták, ami nem csak a kezelőszerveket, hanem a tartalmat - tehát a szöveg tördelést vagy a grafikonok átméretezését - is érinti. A már létező dokumentumok mellett természetesen újakat is létrehozhatunk, ilyen esetben azonban csak az excell és word formátumok állnak rendelkezésünkre.

Word

Mindenek előtt érdemes egy dolgot tisztázni: az Office Mobile jelenlegi formában nem számít olyan nagy tudású irodai csomagnak, mint PC-s társai, sokkal inkább egy kiegészítés, mely csak a legszükségesebb, mobil eszközökön még kényelmesen használható opciókat nyújta, masszív Office 365 támogatással.

Ennek fényében a Word alkalmazás szerkesztés terén az alapvető opciókat nyújta, vagyis a betűszín, kiemelés, karakter méret módosítások mellett a szokásos formázis opciók is rendelkezésünkre állnak. Kiemelendő érdekesség  azonban, hogy egy megnyitott dokumentum olvasását pontosan onnan folytathatjuk, ahol utóljára abba hagytuk, bármely szinkronban lévő gépen tettük is azt.

Az áttekintést szolgáló eszközök segítségével egyúttal tudunk lépkedni az egyes szakaszok között, illetve olvashatjuk a korábbi megjegyzéseket, de természetesen újakat is beszúrhatunk.

Excel

A korábban is említett módon az Excel munkafüzetek tartalmának megjelenítése is kifejezetten a kisebb képmérethez igazodik. Az átskálázott grafikonok mellé ugyanakkor bármikor sajátot szúrhatunk be, rendelkezésünkre áll az automatikus kitöltés opció is, illetve az alapvető függvényeket is használhatjuk.

Szövegformázás terén itt is adott a Word tudása, de éppúgy tudunk megjegyzéseket is beszúrni. Könnyedén lapozhatunk az egyes munkafüzetek között, valamint számos szűrési metódus alapján listázhatjuk a rögzített adatokat.

PowerPoint

Bár új előadást nem hozhatunk létre, a PowerPoint segítségével apróbb módosításokat azért elvégezhetünk az egyes előadásokon.

Az előadások tematikájának megváltozatása vagy az egyes diák elrejtése mellett az álló nézetben megjelenő előadói jegyzeteket nem csak megtekinthetjük, hanem szerkeszthetjük is, míg fektetett kijelzőtájolás esetén gyorsan és könnyedén végigfuthatjuk a diák sorrendjét.

Összefoglalva tehát ez az Office Mobile for iOS. Nyilván érhetné kritika az alkalmazást a szűkös szerkesztési lehetőségek miatt, azonban ahogy már elhangzott, a Microsoft kissé másképp látja a mobil esszközökön használatos Office szerepét. Az Office Mobile fejlesztőinek emiatt nem is az volt a célja, hogy egy komplett irodai csomagot próbáljanak egy kis kijelzőn keresztül elérhetővé tenni, helyette megalkották az Office 365 kiegészítését, mely elősorban a szinkronizáció előnyeit nyújtja úgy, hogy útközben is elérhetővé teszi a legfontosabb alapokat a közös munkához.

Inarus

Azóta történt

Előzmények