Windows blog: Microsoft Tag

Bizonyára már mindenki találkozott a vonalkódok utódjának is tekinthető QR kódokkal: a számítógépünk alkatrészein át a dobozos tejig mindenen rajta van, a legtöbb kamerás mobilkészülékkel dekódolhatók, hordozhat webcímet, névjegyet, telefonszámot vagy bármilyen egyéb, szövegformátumú információt. A Microsoft Tag ennek a rendszernek a továbbgondolása, ami számos lehetőséggel bővíti a grafikus alapú információközlést.

A Microsoft Tag rendszerben az egyedi kódok alkotása természetesen ingyenes, mindössze egy Live fiókra van szükségünk, amellyel a tag.microsoft.com weboldalon bejelentkezve tudunk saját tageket alkotni, sőt ennél sokkal több lehetőségünk van. A Tag lényege ugyanis a kódalkotás mellett az, hogy nyomon követhetjük kódjaink sorsát, vagyis hogy hol és milyen gyakorisággal olvasták be azokat, így egy-egy általunk igénybe vett reklámfelület hasznosságáról is közelebbi képet kaphatunk. De ne rohanjuk ennyire előre, először is nézzük meg tagek megalkotásánál rendelekezésünkre álló lehetőségeket!

A Microsoft Taggel alkotható kódoknak több verziója létezik. Az alapváltozat fekete hátterű, fehér, vízszintes sorokra felosztott kép, melynek sorain citromsárga, cián és magenta színű háromszögeket helyeztek el, ezek helyzete és színe kódolja a rögzített információt. Igény esetén azonban ez az ábra lehet fekete-fehér is, ilyenkor némileg változik az elrendezés. Az így közzétehető tartalom típusa lehet egy weboldal címe vagy egy e-mail cím, alkalmazásletöltési link, vCard formátumú névjegy, telefonszám vagy szimpla szöveg is.

Egy próba kód színes és monokróm változatban. Egy próba kód színes és monokróm változatban.
Egy próbakód színes és monokróm változatban

Érdekesebb lehet az egyedi kód alkotásának lehetősége, mellyel saját képeinket rendelhetjük kódjainkhoz. Ebben az esetben az információt egy átlátszó belsejű keretben sorokban elrendezett korongok rejtik, a már korábban is említett három színt használva. A mintázatot letöltve könnyedén behelyezhetjük annak keretébe a kívánt képet egy képszerkesztővel vagy akár a PowerPointtal is. Amennyiben esztétikusabb külsőt szeretnénk elérni, egy komolyabb képszerkesztő alkalmazás segítségével olyan ábrákat is alkothatunk, melyben ezeket a pontokat teljesen elrejthetjük. Természetesen az egyedi kód éppúgy lehet fekete-fehér, mint a hagyományos változat.

Ilyen használati útmutató keretet is mellékelhetünk egy-egy ábrához.
Ilyen használati útmutató keretet is mellékelhetünk egy-egy ábrához

A legjobb az egészben azonban az, hogy az adott képek nem egy statikus informácót tárolnak, hanem – ahogy a neve is mutatja (a tag angol szó jelentése címke) – címkéket: a mobilkészülékekre ingyenesen letölthető Tag-olvasó alkalmazás a címke alapján kérdezi le az ábrához tartozó információt valamilyen adatkapcsolatot használva. Így egyrészt a már említett két formátum, sőt hagyományos QR-kód és NFC chipek által értelmezhető jel is hordozhatja közlendőnket, másrészt a már kiadott információhordozó jelentése utólagosan is megváltoztatható. Ennek köszönhetően egy-egy ilyen ábra folyamatosan frissíthető, másrészt akár időzíthető is annak érvényessége.

Akár ilyen trükkökkel is elrejthetünk egy kódot egy képben.
Akár ilyen trükkökkel is elrejthetünk egy kódot egy képben.

A már említett statisztikai adatokat, vagyis a hirdetéseink beolvasásáról szóló statisztikáinkat a weboldalon kerszetül többféle bontásban tekinthetjük meg. Lehetőségünk van az egyes címkék beolvasásának dátum és gyakoriság szerinti, vagy akár lokalizáció alapján történő csoportosítására, ami egy-egy reklámkampány megtervezésekor igen hasznos információ lehet. A kapott grafikonokat a szimpla képektől kezdve az Excel táblázatokig számos formátumban lekérhetjük; a frissítés gyakorisága néhány óránkénti, és egyedül a lokalizációs felmérés esetén kötött a minimum beolvasások száma.

A pontok a hirdetéseink beolvasásának helyét jelölik.
A pontok a hirdetéseink beolvasásának helyét jelölik

Ha már a formátumoknál tartunk, akkor meg kell említenünk, hogy egy kód típusa és mérete mellett annak fájlformátuma is letöltéskor határozható meg. A támogatott kiterjesztések listája pedig PDF, TIFF, JPEG, PNG, GIF, TAG és TXT.

A tag.microsoft.com-on mindezeken felül számos leírást, sőt még videókat is találunk ahhoz, hogy minél hatékonyabban és könnyebben használjuk ki a Tag nyújtotta lehetőségeket.

Inarus

Azóta történt

Előzmények