Windows blog: ingyen MS Office a Windows 8 tabletekhez!

Nagy fába vágta a fejszéjét a Microsoft, amikor úgy döntött, a tabletek piacán versenyre kel az iOS-szel és az Androiddal. Az elmúlt hónapok történései alátámasztják, hogy a Windows 8-at vagy Windows RT-t futtató tabletek elég nehezen boldogulnak a lényegesen olcsóbb konkurensekkel szemben, de most váratlan fordulattal javulhat a pozíciójuk, legalább is ami a Windows 8-at illeti.

Tami Reller
Tami Reller (forrás: Engadget)

Az éppen most zajló Computexen Tami Reller, a Windows üzletág vezetője bejelentette, hogy a kisméretű Windows 8-as tabletek a jövőben ingyenesen előtelepített Word, Excel, PowerPoint és OneNote szoftverrel, vagyis az Office Home and Student 2013 irodai csomaggal érkeznek majd. Sokan éppen az erős és rengeteg felhasználó által ismert irodai csomagot tartják a Windows tabletek legfontosabb szoftverének, így az egyébként nem éppen olcsó termék odaajándékozása a Microsoft táblagépei felé mozdíthatja a hezitálókat. Kérdés, hogy a kisméretű kifejezés pontosan mire utal, hány hüvelyknél lesz a határ?

Ezzel a lépéssel az eddiginél is nehezebb helyzetbe került az ARM alapú eszközökön futó Windows RT, mely nem támogatja a klasszikus, x86-os Windows alkalmazásokat. Annak ellenére, hogy a Microsoft szerint a fejlesztés ezen a téren sem áll le, az ingyen Office jelentette előny elvesztése komoly csapásnak mondható, még akkor is, ha a Windows 8.1-gyel az Outlook 2013 RT-t is ingyen megkapják a Windows RT-t futtató tabletek. Az Intel és AMD új fejlesztéseinek fényében még sötétebben látjuk a Windows RT jövőjét, hiszen lassan elérhető közelségbe kerültak az olyan megoldások, melyek aktív hűtés nélkül, különösen alacsony fogyasztáson is zökkenőmentesen futtatják a Windows 8-at és a hozzá tartozó komolyabb alkalmazásokat is.

Azóta történt

Előzmények