Windows blog: a Windows 8.1 újításai vállalati szemszögből

Az utóbbi időben egyre több szó esik az augusztus elején várható nagy Windows 8 frissítésről, melyet korábban Blue néven ismertünk, de mostanra biztossá vált, hogy Windows 8.1 néven érkezik meg, és a hivatalos változat előtt próbaverziót is kiadnak belőle, már a hónap végén. Rengeteg kisebb-nagyobb fejlesztésről már hallottunk vele kapcsolatban, most – a teljesség igénye nélkül – néhány vállalati környezetben használható finomításra hívjuk fel a figyelmet.

A Windows 8-nál vagy beléptünk egy (jellemzően vállalati) domainbe, ahol csoportos szabályozást kaptunk, vagy teljes hálózati függetlenségben használtuk. A 8.1-es frissítéssel egy köztes belépési módot kapunk, Workplace join néven lényegében visszatér a korábbi Workgroup (munkacsoport) lehetőség. Az új belépési módban (domain módban is) működik a Work Folders elnevezésű fejlesztés, ami automatikusan szinkronizálja a megadott mappát egy távoli tárhellyel, ennek működéséhez nincs szükség kiegészítő alkalmazásra.

Rengeteg újdonság kapcsolódik a kézi készülékekhez, jellemzően tabletekhez vagy okostelefonokhoz. Ilyen például a Wi-Fi Direct Printing, amivel közvetlen Wi-Fi kapcsolatot létesíthetünk a nyomtatóval mindenféle meghajtó és segédprogram nélkül. Szintén ügyes megoldás az NFC Tap-to-pair Printing, aminek segítségével nem kell a hálózaton keresgélni a vállalati nyomtatót, odamehetünk a készülékhez, melyet megérintve kezdődhet a nyomtatás.

Sokan örülnek majd az Androidból vagy iOS-ből már ismert Broadband Tethering képességnek, mely segítségével a Windows 8.1-et futtató, internetkapcsolattal ellátott eszköz Wi-Fi hotspotként működhet immár operációs rendszer szintű támogatással. Fejlődött a vezeték nélküli képernyő funkció is, a szabványos peer-to-peer Wi-Fi kapcsolatra alapozó Miracast integrálás sokkal általánosabb lett, nem csak dedikált hardverrel működik majd, ráadásul ennek konfigurálásában is segít az NFC.

Ügyesebb lett a VPN (virtuális magánhálózat) vezérlése. Az új verzióban az operációs rendszer kezeli majd, ha bármilyen alkalmazásnak (például céges levelező) szüksége van a VPN elérésre, akkor a Windows 8.1 felajánlja majd a belépés lehetőségét, nem kell a beállítások között bogarászni. Érdekes, és a vállalatok szempontjából nagyon hasznos funkciónak tűnik a távoli törlés lehetősége, amivel megfelelő implementálás esetén a cégtől távozó alkalmazott gépéről távolról letörölhetőek a kényes vállalati adatok.


forrás: Notebook Italia

Komolyat fejlődtek a védelmi berendezések is. Minden bejelentkezési pontnál (például Windows login, távoli elérés, alkalmazásbolt, stb.) operációs rendszer szintjén integrálták az ujjlenyomat-olvasást, amit akár a Windows Store Appkoban is kihasználhatnak a fejlesztők. A Windows 8.1-ben debütáló Internet Explorer 11 gyorsabb működés mellett figyeli a programkódot futtató kiegészítőket, a Windows Defender pedig a hálózati folyamatokat kártékony tevékenység után kutatva.

További részletek a vállalati felhasználást célzó Windows 8.1 fejlesztésekkel kapcsolatban az alábbi linken olvashatóak (angol nyelven).

Azóta történt

Előzmények