Windows blog: lezajlott a hazai Imagine Cup döntő

A korábbiakban már beszámoltunk arról, hogy idén is megrendezésre kerül Microsoft YouthSpark elnevezésű, fiatal tehetségeket felkaroló programjának nagy hagyományokkal rendelkező versenye, az Imagine Cup. A tizedik éve megtartott verseny keretei közt a résztvevő diákok a Játék, az Innováció és a Segít a technológia kategóriában mutatják be valamely Microsoft platformra alkotott innovatív alkalmazásaikat. A továbbjutó csapat a nemzetközi döntőn száll versenybe idén augusztus 8 és 12 között Szentpéterváron.

Időközben lezajlott az országos döntő, melyen az első helyezett a PlanB Labs nevű csapat alkalmazását találták legjobbnak. A LearnInvisible alkalmazás a nyelvtanulásban, nehéznek tűnő szavak elsajáításában ad segítséget, ehhez a multi-touch képernyő lehetőségeit és ügyes grafikia megoldásokat használ. Ötlete a csapat első játékán, a ThinkInvisible-ön alapul.

„Óriási elismerés számunkra, hogy az Imagine Cup döntőjébe juthattunk, és ott mi képviselhetjük Magyarországot. Az alkalmazás ötletét már több hónapja dédelgettük, és nem titkolt szándékunk, hogy a nemzetközi versenyen is előkelő helyezést érjünk el, így a nyereményt újabb alkalmazások fejlesztésébe, majd annak népszerűsítésébe fektethessük” – mondta el Bodor Adri, a PlanB Labs csapat tagja.

Az informatikai és gazdasági szektor jeles szereplőiből álló zsűri ezüstérmesnek találta a StatzUp csapatot, mely a labdarúgás világából közöl érdekes és részletes statisztikákat, illetve lehetővé teszi, hogy a felhasználók folyamatosan, valós időben nyomon kövessék kedvenc csapataik vagy játékosaik teljesítményét. A harmadik helyen a MediFrame nevű szoftver végzett, amely az autista gyermekek és nevelőik számára készült és modern technológia segítségével kínál lehetőséget az autisták számára nagy jelentőséggel bíró önismereti napló, az úgynevezett "Én könyv" megalkotására.

„Hiszünk abban, hogy az Imagine Cup a Microsoft és a diákok életében nem egy egyszerű verseny, hanem annál jóval több. Célunk az, hogy olyan kreatív gondolkodásra ösztönözzük a fiatalokat, amely révén a technológiát használják fel a leghétköznapibb problémák megoldására. Sikerünket bizonyítja az erős mezőny, amelyben a dobogósokon kívül még olyan érdekes alkalmazások indultak, mint például az otthonok energiafogyasztását csökkentő intelligens konnektor, az IntelliPower, a kulturális kiállításokból látványos show-t varázsolni képes Luminaerum vagy a külföldi ösztöndíjas diákokat aktuális állásajánlatokkal segítő Student@Work” - fogalmazott Grósz Judit, a Microsoft Magyarország új technológiák meghonosításáért felelős igazgatója.

Inarus

Előzmények