Windows blog: akár 45%-kal gyorsulhat az Internet Explorer képkezelése

Az éppen egy hónap múlva útnak induló Windows 8.1 egyik jelentős fejlesztése az Internet Explorer 11-es verziója lesz. A friss böngésző biztonságosabb működés mellett gyorsabb JPG képkezelést is ígér, ami a Microsoft szakemberei szerint egy átlagfelhasználónál a letöltött és megjelenített adatfolyam 30%-át teszi kis.

JPG állomány dekódolása és megjelenítése csak a CPU-t használva
JPG állomány dekódolása és megjelenítése csak a CPU-t használva [+]

A javulás kulcsa természetesen a GPU, vagyis a grafikus processzor, mely felépítése révén ideális a JPG állományok kezeléséhez. És végső soron úgyis hozzá kerülnek a feldolgozott adatok, hogy megjelenítse a monitoron, miért ne lehetne a feldolgozás korábbi fázisában átadni neki, ezzel tehermentesítve a CPU-t? A Microsoft mérései szerint az így elért gyorsulás egy JPG kép megjelenítésénél akár 45%-os is lehet, a memóriahasználat pedig 40%-kal csökkenhet, ami nem csak a böngészés sebességére, hanem az energiaigényre (notebooknál akkumulátoros üzemidőre) is jó hatással van.

JPG állomány dekódolása és megjelenítése GPU-t is használva
JPG állomány dekódolása és megjelenítése GPU-t is használva [+]

Fontos kiemelni, hogy a gyorsulás az Internet Explorer előző, 10-es verziójához képest jelentős. A konkurens böngészők jó ideje használnak már hasonló, speciális CPU utasításkészletre (MMX, SSE2, ARM processzoroknál NEON) vagy a GPU-ra támaszkodó képkódolási gyorsítást. Az egyes implementációk összevetése nélkül nehéz megmondani, hogy az Internet Explorer 11 újdonsága egészen pontosan mekkora jelentőséggel bír.

Azóta történt

Előzmények