Hirdetés

Bedobta a mélyvízbe az EAMR HDD-it a Western Digital

A Gold soroztú fejlesztések 18 és 20 TB-os kapacitást kínálnak a potenciális vásárlóknak.

A Western Digital még az előző év végén jelentette be, hogy kis mennyiségben már szállítják a főbb partnereik számára az EAMR (Energy Assisted Magnetic Recording) eljárását használó HDD-iket, de az általános elérhetőségre csak most volt lehetőség.

Az EAMR egyébként a Western Digital saját fejlesztése. Bár a cég eredetileg a 2017-ben bemutatott MAMR technológiát ígérte a PMR leváltójaként, ez még mindig nincs reálisan bevethető állapotban, így az EAMR lesz a köztes alternatíva. Utóbbi eljárással az írófej, elektromosság segítségével próbál nagyobb adatsűrűségű rögzítést lehetővé tenni, ami olyan drámai előnyöket azért nem kínál, mint a nagy megváltóknak tartott MAMR vagy HAMR, de arra jó, hogy amíg ezek ténylegesen alkalmazhatók nem lesznek, addig növelni lehessen a HDD-k kapacitását, ráadásul a megoldás kompatibilis a hagyományos SMR és PMR opciókkal, vagyis nem kell jelentősen áttervezni az aktuális dizájnok mechanikáját.

A Western Digital a Gold sorozat részeként két darab, 6 Gbps-os SATA interfészt használó, EAMR-es HDD-t dob piacra, ezek kapacitása 18 és 20 TB, továbbá mindkettő héliumos modell, aminek hála kilenc tányért alkalmaznak. Technikailag ezek a fejlesztések a múlt év végén leleplezett, Ultrastar DC HC650-es verziók Gold termékcsaládba átrakott verziói. Alapvetően vállalati felhasználásra vannak tervezve, amit bizonyít az 5 év garancia, a két és fél millió órás MTBF üzemidő, illetve az évi 550 TB-os terhelhetőség.

A vállalat készül még SMR-es verziókkal is, amelyeknél szintén bevetik az EAMR-t, de ezek később kerülnek bejelentésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés