Hirdetés

Wave Math lesz a neve a shader modell 6.0 nagy újításának

A wave operation intrinsics túlságossan hosszú név volt, de a marketinggépezetnek így sem lesz egyszerű dolga.

Egy hónappal korábban számoltunk be arról, hogy a Windows 10 őszi frissítésére végleges lesz a shader modell 6.0, illetve nemrég arról is írtunk, hogy elkészült a Microsoft első példaprogramja is, ami demonstrálja az új lehetőségeket. Itt elsősorban a wave operation intrinsics nevű újításról van szó, amelyet a linkelt két hírben részletez, ugyanakkor már az elején lehetett sejteni, hogy ez a név nem túl jó a marketinggépezetnek, hiszen túlságosan hosszú, illetve nehezen értelmezhető.

Eredetileg a wave intrinsics név volt előtérben, ugyanakkor a Microsoft az intrinsics szót szeretné kerülni. Bár a leírás szempontjából nagyon kedvező lenne a beépített függvényekre utalni, mégis a marketing alapszabálya az abszolút leegyszerűsített kommunikáció. Emiatt a wave operation intrinsics végső neve Wave Math lesz, és a marketingosztály is így utal majd a friss rendszerre. Sőt, a Microsoft megkérte a partnereit is, hogy mostantól kezdve az új nevet helyezzék előtérbe, ha a shader modell 6.0-ról beszélnek.

Akcióban a Wave Math
Akcióban a Wave Math

A Wave Math egyébként nem feltétlenül a legszerencsésebb elnevezés, ugyanis a matematikának van egy hasonló nevű tudományága, ami a hullámok matematikai leírására koncentrál, de ennek a shader modell 6.0-ban található wave programozáshoz az ég világon semmi köze nincs, és ezt fontos észben tartani a jövőre nézve. Ugyanakkor, ha ezt nem számítjuk, akkor a Wave Math egy elfogadható név, és tipikusan megfelel a marketinges igényeknek.

A leírás szempontjából is egyszerű lesz az üzenet: a Wave Math kihasználhatóvá teszi az aktuális GPU-kba beletervezett párhuzamosság kihasználását, szemben a korábbi HLSL egy végrehajtási szálat biztosító modelljével. Bár ez egy nagyon szűkszavú bemutatása az újításnak, alapvetően érthető a megfogalmazás, és tulajdonképpen igaz is. Ezzel szemben azonban nem vagyunk hívei az ennyire korlátozott információt hordozó üzeneteknek, annak ellenére sem, hogy a marketing ilyen irányú törekvéseit megérjük. Emiatt mindenképpen ajánljuk a hír elején linkelt írások elolvasását, amelyek tágabb értelemben mutatják be az immáron Wave Math nevű újítást.

Előzmények

Hirdetés