Hirdetés

Platformfüggetlen részecskeeffektekre vált a Warframe

A fejlesztők az elmúlt időszak problémái után kiszálltak a GPU-s PhysX-ből, és saját fejlesztésű rendszert építettek a helyére.

A Warframe azon kevés játékok egyike, amelyet máig támogatnak a fejlesztők, és rendelkezik GPU-s PhysX támogatással is, amit az NVIDIA GeForce VGA-kon lehet kihasználni. Az elmúlt időszakban azonban a játékot fejlesztő Digital Extremes komoly válaszút elé érkezett, történt ugyanis, hogy az implementált GPU-s PhysX rendszerük hibásan kezdett működni az előző év tavaszától kezdve.

A problémát az okozta, hogy az NVIDIA a 373.06-os GeForce driverben megszüntette annak a middleware verziónak a támogatását, amit a fejlesztők használtak a részecskeeffektjeikhez, így pedig a rendszer instabillá vált, vagyis huzamosabb játék után, akár le is fagyhatott maga a program, de ha ez nem történt meg, akkor is lelassult a teljesítmény a memóriaszivárgás miatt.

Persze a helyzet azért nem ennyire egyoldalú, valójában az NVIDIA előre figyelmeztette a fejlesztőket, hogy bizonyos régebbi middleware verziókra megszüntetik a támogatást, és erre volt is egy megfelelő protokoll, amely abból állt, hogy át kellett állni az újabb, még támogatott verziókra. Ezt persze sokan nem tették meg, többek között a Digital Extremes sem, és lényegében ez okozta a galibát.

Az NVIDIA némi meghajtó oldali hacket alkalmazva a problémát kezelte a 381.65-ös GeForce driverben, amivel a Warframe GPU-s PhysX rendszere megjavult, de a fentiek ráébresztették a fejlesztőket arra, hogy az alkalmazott middleware-t az NVIDIA pusztán egy új meghajtóval le tudja kapcsolni a lélegeztetőgépről, vagyis az előző évben csak időt nyertek, a problémát viszont nem oldották meg.

Mivel a forráskódot nem tudták módosítani, így a fentiek miatt a Digital Extremes két választás előtt állt. Az egyik opció egy újabb middleware verzió beépítése volt, amit az NVIDIA még támogat, de előbb-utóbb ezt is utolérné a sorsa, ami újabb munkát jelentene a fejlesztők számára. Emiatt egy másik lehetőség mellett döntöttek, vagyis lecserélik a GPU-s PhysX-szel működő részecskeeffekteket egy saját rendszerre. Ennek persze nyilvánvalóan az a hátránya, hogy meg kellett írni, de lényeges előny, hogy a forráskódot bármikor módosíthatják, tehát a rendszer működése nem múlik külső tényezőkön.

Az új részecskeeffektek platformfüggetlenek is, vagyis akármilyen compute shadert támogató grafikus vezérlőn elfutnak, bár ez csak elvi lehetőség, teljesítményt azért igényelnek, de a fejlesztők szerint közepes részletességgel még egy viszonylag régi IGP-n is jól működnek. Emellett a rendszer megérkezik majd a konzolokra is, hiszen a compute shader ott is opció.

Az egész téma egyébként érdekes kérdéseket is felvet. Például azt, hogy biztosítania kell-e az NVIDIA-nak, hogy egy adott játékba beépített middleware örökké működjön. Nyilván nem, elvégre opcionálisan kikapcsolható, vagyis a játékmenetre nincs hatással, de mégis jó lenne tisztázni, hogy mi az az ideális időtartam, ameddig érdemes életben tartani rá a meghajtó oldali támogatást. A Warframe alapvetően öt éves játéknak tekinthető, tehát talán mondható az, hogy öt év alatt a játékosok megunják, de mégis játszanak rajta, köszönhetően annak, hogy a fejlesztők folyamatosan frissítik. Az egyik lehetséges megoldás az lenne, hogy amelyik middleware verzió mögül kihátrál az NVIDIA, annak a forráskódját odaadják az érintett fejlesztőknek, így egyszerűbb lehetne ezek szabványos felületre történő portolása. Ugyanakkor ez nem valószínű, hogy megtörténik, mivel az NVIDIA a rendszerét túlságosan védi ehhez, másrészt félő, hogy az adott játékot már nem is támogatja a fejlesztője.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés