Hirdetés

Wacom Intuos5 digitalizáló tábla három méretben

A Wacom bemutatta legújabb digitalizáló táblasorozatát, az Intuos5-öt, mely lelkes amatőrök és professzionális felhasználók számára egyaránt ideális munkatárs lehet. A családba három különböző méretű tábla érkezett: Small (157 x 98 mm), Medium (224 x 140 mm) és Large (294 x 190 mm), így mindenki megtalálhatja az igényeihez (és pénztárcájához) leginkább passzoló variánst. Igazi fegyverük, hogy nem csak a mellékelt tollal, hanem a megszokott gesztusokat alkalmazva ujjainkkal is „maszatolhatunk” a felületen, mely hardveresen akár 16 egyidejű érintést is képes megkülönböztetni egymástól – jelenleg a szoftver viszont csak 5 érintést kezel, így egyelőre még nem kell lehúzni a zoknit.

Azt viszont megoldották, hogy egyszerre soha nem működhet a tapicskolós és tollas bevitel: amint a toll közeledik a táblához, az érintésérzékelés letiltásra kerül. Az előző sorozathoz, az Intuos4-hez képest több látványos változás is történt. Először is a fényes műanyag részeket gumírozott tapintású, matt felületekre cserélték, amely a gyártó állítsa szerint sokkal kellemesebb érzetet kelt. A fedélzeti OLED kijelző eltűnt, csupán néhány apró LED jelzi az aktuális funkciókat és az érzékelés szegélyeit, ugyanis az Intuos5 egy teljesen új, képernyőn megjelenő „HUD-ot” (Head-up display) kapott, hogy ne kelljen lepillantgatni a táblára.

Bal oldalt a legkisebb modellnél 6, a nagyobbaknál 8 gomb és középen egy érintőgyűrű sorakozik. A gombok különlegessége, hogy kapacitív módon érzékelik, ha rátesszük az ujjunkat, azonban ilyenkor csak a monitoron megjelenő menü mutatja, hogy milyen funkció érhető el az adott nyomógombbal, annak aktiválásához fizikailag is meg kell nyomni a gombot. Így, ha esetleg fejből nem is tudnánk, hogy melyik gomb mit tud, vagy vakon félrenyúlunk, akkor csak végig kell simítani a bal oldalt, és mindjárt képbe kerülünk.

A lényeg persze most is a tollon van, mely jelen esetben is ugyan az a stylus, mint amit az Intuos4 tagjai használnak. A precíz beviteli eszköz 2048 nyomási szintet és legfeljebb 60 fokos dőlésszöget képes érzékelni, mely olyan rajzeszközök, mint például a ceruza vagy az ecset használatakor teljesen valósághű ábrázolást tesz lehetővé. A mellékelt szoftverben mind a toll, mind pedig az érintéssel kapcsolatos események globálisan és az egyes alkalmazásokhoz rendelve is módosíthatók. Alapból USB porton keresztül kapcsolódik a számítógéphez, de a nagyobb szabadságra vágyók egy vezeték nélküli kiegészítő szettet is beszerezhetnek, amely egy akkumulátorból és egy adóvevőből áll, és pillanatok alatt a vékony készülékházba csúsztathatók.

A Wacom Intuos5 digitalizáló tábla tagjainak vételára tornasorban 230, 350 és 470 dollár, de a középső, vagyis Medium modellből lesz egy olcsóbb változat is, mely 300 dollárért csak a tollas bevitelt támogatja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Wacom

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés