Hirdetés

Fontos kiterjesztéseket kapott a Vulkan API új verziója

A Khronos Group az 1.0.54-es verzióval több gyártóspecifikus, illetve kísérleti kiterjesztés kapott szabványos alapot.

A Khronos Group nem várta meg a SIGGRAPH-ot, hanem némileg hamarabb bemutattak egy új, 1.0.54-es verziójú Vulkan API-t, amely fontos kiterjesztéseket biztosít az iparág számára. Valószínűleg a SIGGRAPH már a Vulkan 1.1-ről fog szólni, ezért is siettek ezzel a bejelentéssel, de ez majd később kiderül. Addig is érdemes az 1.0.54-es specifikációkra összpontosítani, amely számos korábban bevezetett KHX jelölésű kiterjesztést tett stabillá és véglegessé, így ezek már KHR jelölésűek (KHR_external_memory_capabilities, KHR_external_memory_fd, KHR_external_memory_win32, KHR_external_semaphore, KHR_external_semaphore_capabilities, KHR_external_semaphore_fd, KHR_external_semaphore_win32 és KHR_win32_keyed_mutex).

Az új kiterjesztések szempontjából megjelent a KHR_external_fence, a KHR_external_fence_capabilities, a KHR_external_fence_fd és a KHR_external_fence_win32, amelyek különböző szinkronizált hozzáférést biztosítanak a memóriához, tovább elérhető a KHR_storage_buffer_storage_class és a KHR_variable_pointers kiterjesztés is. Ezek a SPIR-V, hasonló nevű kiterjesztéseit teszik használhatóvá Vulkan API alatt.

A főbb fejlesztések tekintetében a rendszer kapott egy VK_KHR_dedicated_allocation kiterjesztést, amely tulajdonképpen az NVIDIA VK_NV_dedicated_allocation kiterjesztésének szabványosított verziója. Nagy újítás még a VK_KHR_16bit_storage is, mivel ez a SPIR-V SPV_KHR_16bit_storage kiterjesztésének használatát teszi lehetővé a Vulkan API-n belül. Utóbbival a grafikus vezérlőket lehet 16 bites adattípusokkal is etetni, ugyanis számos meglévő és érkező hardver natívan kezeli ezeket, amivel jelentős sebességet nyerhetnek. A PC tekintetében ilyen rendszernek számítanak az AMD GCN3, GCN4 (Polaris) és GCN5 (Vega) architektúrára épülő grafikus vezérlői, illetve az Intel Gen8 és Gen9 architektúrájú IGP-i.

A későbbi tervekről a Khronos Group a SIGGRAPH-on fog beszélni, így mindenképpen érdemes figyelemmel követni az előadásaikat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés