Hirdetés

VoIP-telefónia rugalmasan

Az internetes hangátviteli alkalmazások terjedése a hálózatieszköz-gyártók számára is új bevételi forrásokat kínál, így nem meglepő, hogy a Lancom is bejelentette: VoIP-szolgáltatásokat nyújtó termékvonallal gazdagítja portólióját. A termékcsalád első tagja a 1722 VoIP nevet viseli, és alkalmas kisebb irodák, illetve külső vállalati telephelyek kommunikációs igényeinek kielégítésére.

A készülék a VoIP/ISDN gateway, SIP proxy, tűzfal és ADSL2+ modem funkciókat egyesíti magában, emellett képes távoli hálózatokkal titkosított VPN kapcsolat felépítésére. Legfeljebb 16 helyi SIP és ugyanennyi ISDN állomást tud kiszolgálni, és 16 VoIP-szolgáltató adatait lehet betáplálni, így akár a terhelés függvényében, akár egy előre meghatározott, például számtartományokra lebontott szabályrendszer alapján képes kiválasztani az optimális útvonalat. Igény szerint egy fölérendelt SIP-router is csatlakoztatható IPSec kapcsolaton.

Az egy időben folytatható beszélgetések száma 2 és 16 között alakul a hálózati terheléstől, illetve a hangminőségi és QoS-beállításoktól és az alkalmazott hangkodekektől függően. A készülékre ISDN-alközpont, illetve -telefonok, SIP-kompatibilis telefonok és PC-n futó szoftkliensek is csatlakoztathatók, a belső és külső beszélgetések lebonyolításakor a felhasználó számára észrevétlenül történik a megfelelő protokoll és összeköttetés kiválasztása. A Life-Line támogatása révén az ISDN-vonalon lévő feszültség továbbításával az ISDN-en keresztüli telefonálás áramszünet esetén is lehetséges.

A 25 konfigurálható IPSec/VPN-kapcsolatból egyszerre öt lehet aktív, opcionálisan lehetőség van hardveres 3DES/AES titkosításra is. Az integrált ADSL-modem interfészén kívül a négy Fast Ethernet portból legfeljebb további három használható külső modemen keresztül WAN-csatlakozáshoz, ami terhelésmegosztásra vagy backup kapcsolatok fenntartására ad módot. Mivel ezek különálló interfészek, DMZ kialakítására is alkalmasak.

Az SPI tűzfal számos szűrési lehetőséget biztosít, behatolásvédelmi és DoS támadások elleni funkcióval rendelkezik, rendellenesség esetén e-mailben vagy SNMP-jelentésen keresztül értesítheti a rendszergazdát. A konfigurációhoz parancssoros és webalapú interfész is biztosított, az eszköz támogatja az SNMPv2 protokollt, a felhasználók jogosultságainak meghatározásához pedig RADIUS szervert vehet igénybe.

A Lancom 1722 VoIP e hónap folyamán kerül piacra nettó 600 eurós áron, míg a gyártó más, "VoIP-ready" megjelölést viselő eszközei egy nettó 80 euróba kerülő szoftverfrissítés révén ruházhatók fel VoIP-funkcionalitással.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés