Hirdetés

Vírus lékelte meg a TSMC gyártókapacitását

A hétvége egy részében több gyár is csak állt, de már mindent helyrehozott a cég.

A Bloomberg riportja szerint a TSMC kénytelen volt több üzemben is leállítani a gyártást, miután egy zsarolóvírus támadott meg számos számítógépet. Az esemény még múlt pénteken, aminek hatására a problémás gyártósorok estére már nem működtek, de ezek jó részét szombatra sikerült helyrehozni, míg vasárnapra teljesen helyreállt a rend.

A TSMC szerint nem hackertámadás okozta a gondokat, hanem egy szoftvert nem ellenőriztek kellő bizonyossággal, és ezt telepítve fertőzte meg a gépeket a vírus. Ez bizonyos szempontból megnyugtató, hiszen így szó sincs külső támadásról, vagyis a vállalat védelmi rendszere jól teszi a dolgát, ugyanakkor mégis komoly ügyről van szó, mivel a bérgyártó küzdött már korábban is vírusok ellen, de most először állt elő az a tényező, hogy a gyártást is le kellett állítani emiatt.

Arról sajnos nincs adat, hogy melyik vírus lékelte meg a TSMC gyártósorait, iparági pletykák szerint a hírhedt WannaCry zsarolóvírus egy variánsáról volt szó, de a cég ezt nem erősítette meg, azt azonban elmondták, hogy az ügyfelek adatai nem sérültek.

Bár a kiesés nem tűnik kritikusnak, elvégre egy hétvége alatt megoldották a problémát az érintett gyárakban, a TSMC mégis úgy számol, hogy az aktuális, harmadik negyedévre vonatkozó bevétel akár 3%-kal alacsonyabb lehet a prognosztizáltnál, illetve a gyártás szempontjából késésekkel is számolnak. Ugyanakkor jelenleg úgy látják a helyzetet, hogy az éves előrejelzést nem kell módosítani, mert a negyedik negyedévben behozhatónak tartják a részleges leállás által okozott veszteséget.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés