Hirdetés

Villámgyors RAID-vezérlők PCIe interfésszel

Az Areca nemrég bemutatott PCI Express x8 csatolófelületű RAID-vezérlőkártyáinak forgalmazása már Magyarországon is megkezdődött. A kártyák újdonsága nem csupán az alaplapi interfészben rejlik, hanem a Serial ATA II szabvány szerint kapcsolódó merevlemezek kezelésében és a RAID-szintek bővülésében is: JBOD, illetve RAID 0, 1, 0+1, 3 és 5 tömbök mellett – egy típus kivételével – RAID 6 köteteket is képesek működtetni.

Az első három RAID-változat ma már PC-kben is elterjedtnek mondható. A RAID 3 az adatokat bájtokra darabolva menti a rendelkezésre álló merevlemezekre, míg a biztonságot növelő ECC-adatokat egy dedikált egység fogadja; a megoldás az író/olvasó fejek mozgását is összhangban tartja. A RAID 5 esetében is megvannak az ECC-adatok, ám ezek nem egy kitüntetett meghajtón, hanem valamennyi lemezen egyenletesen elosztva találhatók meg.

Mind a RAID 3, mind a RAID 5 kötetek esetében egy winchester meghibásodása esetén állíthatóak helyre az adatok veszteség nélkül. A RAID 6 ezt próbálja tovább fokozni, amennyiben tulajdonképpen egy RAID 5 tömböt egészít ki egy további ECC-meghajtóval. Ebben az esetben már két egység eshet ki az adatok veszélyeztetése nélkül, azonban mivel a kétszeres paritásszámítás meglehetősen nagy számítási kapacitást igényel, a megoldás egyelőre nem túl elterjedt.

Az Areca kártyáin egy Intel 80332 I/O processzor biztosítja a megfelelő teljesítményt, de a nyers erő mellett számos funkció is rendelkezésre áll a RAID-rendszer bővítésekor, átrendezésekor, illetve egyes meghajtók eltávolításakor vagy kiesésekor előálló feladatok – részint automatizált – elvégzéséhez; de nem hiányzik az NCQ és a késleltetett felpörgetés lehetősége sem.

A kártyák alapprogramja természetesen frissíthető, a távoli menedzsmenthez és felügyelethez pedig hálózati szolgáltatások (SMTP, HTTP és SNMP protokoll támogatása) is adott. A gyártó a következő operációs rendszerekhez biztosít támogatást: Windows 2000/XP/Server 2003, RedHat Linux, SuSE Linux, FreeBSD.

 

Areca RAID-vezérlők
Típus ARC-1210 ARC-1220 ARC-1230 ARC-1260
RAID 6-támogatás nincs van van van
Puffer 128 MB DDR333 ECC egy SO-DIMM DDR333 ECC (max. 2 GB)
Meghajtók 4 x SATA II 8 x SATA II 12 x SATA II 16 x SATA II
Interfész PCI Express x8
Nettó ár 99 900 Ft 156 900 Ft 244 900 Ft 291 900 Ft
  • Kapcsolódó cégek:
  • Areca

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés