Vigyázat, csalók a Hardveraprón!

Új idők, új módszerek a csalók kezében, csak egy nem változik: a javaidat akarják, légy résen!


(forrás: flickr)

Hamis garancialevél

Az eladó kiskereskedői garancialevelet is ad a termék (jellemzően inkább alkatrész) mellé, és úgy próbálja intézni az adás-vételt, hogy akkor ne lehessen kipróbálni a terméket. Amikor a vevő kipróbálja a terméket később, például otthonában, az nem működik, majd amikor a szervizbe viszi, kiderül, hogy a papír hamis.

Mit tehetsz ellene?

  • alaposan nézd meg a garancialevelet, hogy igazi-e (különösen a pecséteket, aláírásokat, sorozatszámokat);
  • nézd össze a papíron, a terméken, illetve ha van, akkor a dobozon levő sorozatszámokat (ha nem stimmel vagy véletlenül éppen ott van sérülés, ne vedd meg!);
  • a gyártói garanciát mindig ellenőrizd le annak honlapján (warranty check vagy lookup);
  • már egyes hazai kiskereskedők honlapján is találhatóak online vagy e-mailes ellenőrzési lehetőségek.

Valótlan identitás

A csaló kiválaszt egy régi, sok üzletet lebonyolított, megbízhatónak tűnő, jellemzően Vaterás vagy Teszveszes nevet, és azzal a névvel regisztrálnak nálunk egy új felhasználót a Hardveraprón.

Nullnapos újoncként talán senki sem bízna meg benne, de mivel egy másik, valóban megbízható ember tollával ékeskedik, így eloszlatja a gyanakvást. Innentől szabad a pálya, sok mindenre ráveszi áldozatát, aki egyébként talán azonnal gyanút fogna.

Mit tehetsz ellene?

  • ne hidd el, hogy két ember ugyanaz, csak mert a nicknevük megegyezik;
  • még akkor se bízz meg benne, ha ugyanazt árulja, mint ott, ahonnan a nevét vette!

Lopott termékek

Főképp kisméretű, önmagában működőképes, könnyen eladható termékek (notebook, GPS, mobiltelefon) veszélyeztetettek, melyet vagy az eladó tulajdonított el vagy ő maga az orgazda.

Mit tehetsz ellene?

  • ha már kinézted egy konkrét eladó konkrét termékét, keress rá az interneten az adott típusra és a sorozatszámra is: akár egyszerűen egy internetes keresőben, de vannak lopott eszközöket összesítő oldalak is (pl. lopottlaptop.hu stb.), és sorozatszám alapján a gyártó honlapján is, hátha a jogos tulajdonos ott is bejelentette;
  • ha gyanús jelet érzékelsz (nincs töltő a notebookhoz, sérült a Kensington-aljzat, anti-theft matrica stb.), inkább hagyd ott az eladót.

Nigériai csalás

Ritkán, de előfordulhat, hogy angolul vagy fordítógépes magyarsággal szólítanak meg e-mailben (nagyon ritkán privát üzenetben), hogy küldd el postán portékádat, majd azt követően átutalással kapod meg a pénzed. Postázás után természetesen a "vevőnek" nyoma vész.
Olykor azt mondják, elutalták a pénzt neked előre, küldd a terméket, azonban az átutalásról hamisított bizonyítékot küldenek.

Jellemzően telefon és notebook érdekli őket.

Mit tehetsz ellene?

  • angolul vagy nagyon rossz magyarsággal érdeklődőket kerüld el, ha utólag akarnak fizetni;
  • ha privátot küldenek, szólj a megfelelő topicban, és ki is tiltjuk az illetőt.


(forrás: flickr)

És az örök klasszikus: az előreutalás

Szimpatikus(nak tűnő) felhasználók a távolságra, utánvét extra költségére vagy másra hivatkozva kérik tőled az előreutalást, kihasználva a jóhiszeműségedet. A vételár vagy az előleg elutalása után felszívódnak, terméket nem kapsz, vagy ha mégis, akkor az egy hibás, értéktelen eszköz vagy csak súly (tégla, vasdarab). Időnyerés, megtévesztés céljából előfordulhat, hogy postai feladóvevényt hamisítanak.

Nincs jellemző termék, bármivel kapcsolatban megkereshetnek!

Mit tehetsz ellene?

  • soha ne utalj előre, különösen néhány napos újoncoknak ne!

Hasznos linkek:

Előzmények