Hirdetés

Újabb ARM-os masina a VIA kínálatában

Alig egy hónappal ezelőtt mutattuk be a VIA ACP koncepciót, amely szakítva a x86-os platformmal ARM processzor köré épül. A gyártó már időtlen idők óta saját gyártású Eden és Nano processzoraival szereli beágyazott rendszereit, amelyek erre a célra meg is felelnek, de az ARM architektúrájú hardverek és ezek szoftveres támogatottsága olyan mértékben fejlődik, hogy egyszerűen elkerülhetetlen volt ezek ipari felhasználása. Ezért most a VIA bejelentett egy újabb, ezúttal komplett miniszámítógépet, amelybe ARM-os központi egység került.


[+]

A VIA ARM DS (Digital Signage) már nevében hordozza, hogy elsősorban a beágyazott rendszerek világába szeretne belépni, ahol digitális jelfeldolgozóként, kioszkban, POS terminálban, autóban vagy éppen valamilyen streaming alkalmazásban is megtalálhatja a helyét. A mindössze 180 x 120 x 25 mm-es dobozka bárhol könnyedén elhelyezhető, teljesen passzív hűtése miatt pedig zordabb ipari környezetben is megállhatja a helyét.


[+]

Sajnos a belsejében lapuló konfigurációról egyelőre csak annyit árultak le, hogy a feladat oroszlánrészét egy ARM Cortex-A9-es processzormagot tartalmazó SoC végzi, azonban ennek órajelét és a mellette található egyéb komponensek specifikációját homály fedi. Az azonban a mellékelt képeken is jól látszik, hogy csatlakoztathatósága hozza az elvárt szintet. Előlapján a bekapcsoló gomb és egy kártyaolvasó mellett két USB 2.0-s port, egy fülhallgató kimenet és egy mikrofon bemenet sorakozik, hátul pedig további két USB 2.0-s kapu, egy DVI kimenet, Ethernet (RJ45) aljzat, a külső tápegység csatlakozója és egy antennakivezetés fedezhető fel, vagyis vezeték nélküli kommunikációra már alapkiépítésben is alkalmas lesz a rendszer. Tekintve a célterületet talán néhány soros porttal még megtámogathatták volna az összeállítást.


[+]

A gyártó állítása szerint az ARM DS azonnal bevethető lesz, hiszen előtelepített Android operációs rendszerrel érkezik, azonban ennek típusa, csak úgy mint a megjelenési dátum és a vételár, még ismeretlen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés