Hirdetés

Veszélyben az Intel pozíciója a grafikus megoldások mezőnyében

Ha a jelenlegi folyamatok nem változnak számottevő mértékben, megtörténhet az, amire eddig még nem volt példa, konkrétan elveszítheti a PC-s grafikus vezérlők piacán hosszú évek óta kivívott és azóta is többnyire magabiztosan megtartott elsőségét az Intel. Az iparág elemzésére szakosodott Jon Peddie Research (JPR) második negyedéves kimutatásából legalábbis az derül ki, hogy a grafikus vezérlők és alaplapi lapkakészletek fejlesztésében és gyártásában utazó NVIDIA a meglehetősen kedvezőtlen feltételek ellenére rekordmértékű növekedést könyvelhetett el az elmúlt időszakban. Mindezt a jelenleg még piacelső Intel és a mind lejjebb csúszó AMD kárára.

A JPR számadatai az iparág teljes forgalmát nézve az első negyedévhez képest csekély mértékű növekedést mutatnak: a diszkrét, lapkakészletbe integrált és notebookokba épített grafikus vezérlők forgalma ebben az időszakban elérte a 81,3 milliós darabszámot. Ennek mintegy 37,6 százalékát szállította az Intel, 32,6 százalékát az NVIDIA és csak 19,5 százalékát az AMD, a fennmaradó hányad pedig megoszlik a kisebb piaci szereplők (VIA – 7,7%, SiS – 2,5%, Matrox – 0,2%) közt. Az egy évvel ezelőtti időszakhoz hasonlítva a leglátványosabb növekedést itt az NVIDIA érte el, mely az idei második negyedévben 82,9 százalékkal több videovezérlőt dobott piacra, mint a tavalyi időszakban. Összehasonlításul az AMD forgalma közben 19,4 százalékot esett, az Intelé pedig csupán 3,1 százalékot nőtt, miközben a teljes piac 10,6 százalékkal bővült.

Az asztali megoldások szegmensében egyébiránt már az első negyedévben megtörtént a trónfosztás, az NVIDIA azóta már a piac 43,5 százaléka felett bír befolyással, miközben a korábbi évek királyának tekintett Intel részesedése a második negyedévben 38,5 százalékra zuhant. A világelső processzorgyártó a jelek szerint egyedül a noteszgépek folyamatosan erősödő mezőnyében tudja tartani vezető pozícióját, amit elsősorban a jól felépített Centrino márkanévnek köszönhet a vállalat. A JPR szerint a második negyedévben értékesített mintegy 24,5 millió notebook 51,5 százalékába Intel, 27 százalékába NVIDIA, 21 százalékába pedig valamilyen AMD grafikus megoldást építettek a gyártók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés