Hirdetés

Egyszer írható SSD-vel lepte meg a japánokat a Verbatim

A 128 GB-os, USB interfészre köthető adattároló tényleg nem tud többet, ha egyszer rákerül az adat, akkor már csak olvasni lehet.

A Verbatim egy igen furcsa eszközt mutatott be a japán piac számára, ugyanis ránézésre az SWOVA128G jelzésű fejlesztés egy szimpla USB 3.2 Gen1 interfészre köthető hordozható SSD-nek néz ki, amely mellé Type-C kábelt mellékelnek a csomagban. Opcionálisan amúgy jó egy külön beszerezhető Type-C–Type-A kábel is, hiszen maga az összeköttetés szabványos.

A 128 GB-os adattárolót az teszi különlegessé, hogy csak a mellékelt szoftverrel (Windows 10 és 11 operációs rendszeren, minimum 4.8-as .NET-keretrendszerrel) írható, majd a rá került, exFAT fájlrendszerben tárolt adat normál környezetben pusztán visszaolvasható marad. Az írás maga 180 MB/s-os teljesítménnyel történik, míg olvasás során már tempósabb a kicsike, mivel 540 MB/s-ra számíthatunk.

Az írást tekintve amúgy nem kell egyszerre megtölteni a 128 GB-os kapacitást, de van egy maximális határ, ameddig a fájlrendszerre vonatkozó menedzsmentadatok felülírhatók. Erről elvileg részletesen ír a termék használati utasítása.

A Verbatim a rendszert az írható lemezek kiváltására szánja, hiszen való igaz, hogy lehet olyan környezet, amikor a felmásolt adat módosítására nincs szükség. Sőt, valahol ez a tényező még hasznos is, például az SWOVA128G kifejezetten jól kivédi a ransomware-eket, hiszen normál szoftverkörnyezettel nem módosítható.

A nagy kérdés, hogy mennyiért árulja majd a gyártó a 10 év garanciával rendelkező eszközt, illetve azt sem tudni még, hogy a fejlesztés felüti-e majd a fejét a nyugati piacokon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés