Hirdetés

RISC-V magokkal venné be a szerverpiacot a Ventana

A Veyron V2 leginkább doménspecifikus gyorsítóival tűnne ki a tömegből.

A Ventana bejelentette a Veyron V2 nevű processzorát, amely a szerverpiacot, ezen belül is az adatközpontok szegmenség egészen érdekes módon támadja le. A rendszer az alapvető dizájn tekintetében erősen másolja az utóbbi három EPYC generáció kialakítását.

A Veyron V2 alapja tehát egy IO Hub nevű lapka, ami a CHI-alapú koherens protokollt, ami végeredményben a szabványos UCIe interfészen bekötött, CPU chipletekben található magok kommunikációjáért felel, illetve ezen keresztül kapcsolódik a 12-csatornás DDR5-ös memóriavezérlő, illetve a PCI Express vezérlő is.

[+]

Maguk a TSMC 4 nm-es node-ján készülő CPU chipletek egyenként 32 darab, RISC-V RVA23 profilú utasításarchitektúrát használó, 1 MB-os L2 gyorsítótárral rendelkező magot tartalmaznak, 128 MB-os megosztott L3 cache mellett. Egy tokozáson összesen hat CPU chiplet lehet, így maximum 192 mag, illetve 768 MB-nyi L3 gyorsítótár jön ki. A Veyron V2 RISC-V magjai 3,6 GHz-en üzemelhetnek, és erőteljes OOO logikát használnak, a beérkező feladatok sorrendről független végrehajtása érdekében, miközben 512 bites vektorfeldolgozót tartalmaznak, sőt, még a Ventana AI matrix utasításkészletét is bevetik.

A Ventana stratégiája azonban nem a RISC-V magokban rejlik, hanem az UCIe interfész alkalmazásában, ugyanis ennek segítségével további két doménspecifikus gyorsítói köthető az IO Hubra. A cég szerint ennek azért van jelentősége, mert az adatközpontok piacán egyre inkább terjed a sűrűn használt feladatok gyorsítására vonatkozó igény, így a Veyron V2 megadja az alapját, hogy két további, teljesen szabványos UCIe chiplet is felkerüljön a tokozásra. Sőt, a cég a jövőt tekintve az egyedileg tervezett IO Huboktól sem zárkózik el, a tervek szerint ez a következő lépcsőfok, később pedig az egyedi Veyron CPU IP-k is bemutatkozhatnak.


[+]

A friss felépítés alapvetően sok lehetőséget ad a Ventana kezébe, ugyanis az egyes chipletek anélkül is cserélgethetők, hogy nagymértékben át kellene alakítani az alapdizájnt, így radikálisan lecsökkenthető az egyedi megrendelések teljesítésének ideje. Bizonyos esetekben akár egy év alatt is biztosítani tudja az egyes kéréseket a cég.

A Veyron V2-re épülő szerverek valamikor a következő év során lesznek elérhetők.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés