Hirdetés

Vélemény: GDDR6 memória is lesz?

Az elmúlt napon gyorsan szárnyra kapott egy olyan pletyka, amely szerint lesz GDDR6 memória. Ezt a közismert pletykaoldalnak számító Fudzilla hozta le, és egy ilyen exkluzív anyag már elég is volt ahhoz, hogy terjedjen a hír.

A GDDR6-ról azonban egyelőre senki sem tud. A gyártóktól megtudakoltuk, milyen memóriákkal érkezhetnek az új generációs VGA-k, és ezekre kivétel nélkül azt a választ kaptuk, hogy GDDR5, GDDR5X vagy HBM. Utóbbi esetben valószínűleg a második generációs verzió, de ez most lényegtelen, viszont GDDR6-ról még csak nem is hallott senki a saját forrásaink közül. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem létezik valahol a fiókok legmélyén, de ha 2016-ban termék épülne rá, akkor a memóriákat taglaló konferenciákon már biztosan előkerült volna.

Az is érdekes, hogy a fenti pletykában a Fudzilla a Micront jelöli meg a GDDR6-os memóriák szállítójaként, de a vállalat a következő évre pont a GDDR5X-et ígérte, és erről hivatalosan is beszéltek már. Nem kizárt tehát, hogy a pletyka alapja a GDDR5X csak éppen a Fudzilla forrása ezt GDDR6-nak mondta.

Egy dolog azonban lényeges, mégpedig az, hogy a HBM szabvány jelenti az egyetlen értékelhető irányt. Ennek nagyon egyszerű oka van, mégpedig az, hogy a GDDR5 memóriák is bekerültek már abba kategóriába, ami nem ideális a fogyasztás/teljesítmény arány szempontjából. A GDDR5X memóriák ebből a szempontból még rosszabbak lesznek, és itt már az implementáció költségei is nagyon hátrányosak, mert a magas órajel miatt még több rétegből kell megoldani a nyomtatott áramköri lapot, illetve esetlegesen ezek nagyon hosszúak, 30-40 cm-esek is lehetnek. Persze itt a memória órajelével lehet játszani, tehát nem kötelező rögtön megcélozni az effektív 12 GHz-es órajelet, de az látható, hogy az órajelnövelés az előnyök mellett komoly hátrányokat is jelent.

A hagyományos memóriakiépítés problémája, ami életre hívta az új szabványokat
A hagyományos memóriakiépítés problémája, ami életre hívta az új szabványokat

A hagyományos irány, vagyis a nyomtatott áramköri lapra elhegyezett memóriák ideje tehát lejárt. A VGA-k fogyasztási kerete relatíve kötött, tehát a megcélzott kategóriában nagyjából 20-40 wattos szórást viselnek el a PC-s gyártók. Azt tehát egyértelműen nem fogják elfogadni, hogy a most 300 wattot igénylő kártyák a következő évben 400 wattot fogyasszanak. Márpedig a nyomtatott áramköri lapra elhegyezett memóriák fogyasztása elképesztő mértékben nő, vagyis az egyre gyorsabb és egyre nagyobb kapacitású csomag felhelyezése azt jelenti, hogy egyre kevesebb fogyasztási keret jut a grafikus vezérlőnek. Egy esetleges GDDR6 tehát irreális lehetőség a piac számára, mert fizika törvényei alapján nem vagyunk messze attól a ponttól, hogy az új VGA-k ugyanazzal a fogyasztással lassabbak legyenek, mint az elődök, csakis azért, mert a memória étvágya radikálisan nő.

A HBM csupán erre a problémára reflektál, hiszen ugyanaz a sávszélesség a memória lapka mellé való tokozásával nagyságrendekkel kisebb fogyasztás mellett hozható, vagyis az egységnyi fogyasztási keretből többet kaphat a grafikus vezérlő, így az új generációs VGA-k továbbra is gyorsulhatnak. Emiatt érdemes minden GDDR6 vagy akármilyen számú új GDDR-ről szóló hírt fenntartásokkal kezelni, mivel ebben az irányban jelenleg úgy tűnik, egyszerűen már nincs több tartalék.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés