Hirdetés

Véglegesítette a SYCL 2020 specifikációját a Khronos Group

Az új fejlesztéssel a C++17-re építkezik, és több implementáción keresztül is használható.

A Khronos Group bejelentette SYCL 2020 végleges specifikációját, amely nagyban megkönnyítheti a különböző architektúrájú gyorsítókat célzó programok megírását. Mint ismeretes a SYCL célja mindig is az volt, hogy a fejlesztők egységes kódbázisból tudják kiszolgálni az összes gyorsítót, így többféle implementáció érhető el a rendszerre. A lehetőségek tekintetében a Codeplay ComputeCpp, a Heidelbergi Egyetem hipSYCL, illetve az Intel oneAPI-jának DPC++ fordítóját emelte ki a konzorcium, amelyek már támogatják a SYCL 2020 egyes képességeit.

A SYCL 2020 a legfőbb fejlesztése a korábbi SYCL verziókhoz képest, hogy már nem a C++11-re, hanem a C++17-re építkezik. A rendszer kezeli a SYCL 1.2.1-es verziójának összes funkcióját, miközben számos újítást vezet be, köztük az egységes megosztott memóriát. A változásokkal a gyorsítókra épülő konfigurációk programozása lényegesen hatékonyabbá válhat.

Megjegyzendő, hogy korábban még a triSYCL implementációt is megemlítette a Khronos Group alternatívaként, ami a Xilinx FPGA-khoz készült. Ez igazából nem tűnt el, csak az AMD éppen bekebelezi a céget, és emiatt átalakulóban van a szoftveres háttér. Végső döntés még nincs, de jelenleg úgy tudni, hogy a Xilinx hardverei majd a hipSYCL implementáción keresztül lesznek célozhatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés