Hirdetés

Vége a profiknak szánt Blu-raynek

Közel két évvel a Sony professzionális felhasználásra szánt kék lézeres formátumának megfelelő író debütálása után a gyártó úgy határozott, beszünteti az egységek további fejlesztését és gyártását. A Blu-ray szabvány elődjének is tekinthető, professzionális felhasználásra szánt PDD (Professional Disc Data) rendszer hasonló felépítésű, mint a kommersz piacra szánt, hamarosan startoló Blu-ray, ám a két technológia semmilyen szinten nem kompatibilis egymással.

A két rendszer kapacitása a hasonló technológiának köszönhetően közel egyező: a PDD egységek által használt egyrétegű UDO (Ultra Density Optical) lemezen maximálisan 23,3 gigabájt adatot lehet tárolni, tehát nem egészen 2 gigabájttal kevesebbet, mint az egyrétegű, 25 GB-os Blu-ray korongokon. A PDD technológia megjelenése óta eltelt időszakban ugyanakkor a Sony nem tudott kellő piaci részesedést kiharcolni magának, így az eredetileg a DAT alapú rendszerek leváltására született szabványt nem erőlteti tovább a gyártó. A japán vállalat közleménye szerint a világpiacon 2007 végéig kapható lesz a PDD-író, illetve az UDO lemezek gyártása sem szűnik meg eddig az időpontig. A Sony ezek után még hét évig nyújt technikai támogatást a PDD-eszközökhöz.

A kommersz kék lézeres formátumok mindeközben idén tavasszal kezdik meg világhódító útjukat: a Sony Blu-ray formátuma május 23-án debütál néhány nagy nevű, illetve kevésbé nagy nevű mozifilmet tartalmazó műsoros lemezzel és egyetlen asztali lejátszóval. Ha minden a terv szerint alakul, két hónapos előnnyel, március 23-án érkezhet a rivális HD DVD formátummal kiadott filmek első csomagja, melyekhez várhatóan még ebben a hónapban megjelenik két Toshiba gyártmányú asztali lejátszó is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés