Hirdetés

Variációk GeForce 6800-ra

Az NVIDIA GeForce 6800-as kártyái a közvélekedés szerint nagy fogyasztásúak, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nagy mennyiségű hőt kell eldisszipálniuk. A feladat komolysága miatt eddig nem is igen vállalkoztak a gyártók passzív hűtésű változat készítésére, a Gigabyte azonban megtöri a hagyományt GV-N68128DH jelű videokártyájával. A hűtésről itt két hűtőborda gondoskodik, amelyeket egy pár heatpipe köt össze. Amint a képen is látható, a megoldás meglepően kompaktra sikerült, elvileg még a szomszédos PCI-aljzatra sem lóg rá, noha ez manapság még az aktív hűtés esetében is mind általánosabbá válik. Más kérdés persze, hogy a hatékony szellőzés érdekében így is érdemes üresen hagyni ezt a foglalatot.


Gigabyte N68128DH

Az NVIDIA GeForce 6800 chipre épülő grafikus vezérlőn egyébként 128 MB 256 bites DDR-memória foglal helyet. A rendszerre AGP8X buszon keresztül csatlakozik, és D-Sub, DVI, valamint S-Video kimenetet biztosít. A mellékelt szoftverek között megtaláljuk a V-Tuner II Plus finomhangoló eszközt, három játékprogramot és a PowerDVD 5.0-ás változatát.

Ellenkező utat jár az Inno3D, amely egy önmagában is kielégítő alumínium hűtőbordát párosít egy 6 cm-es ventilátorral. A Cooler Masterrel közösen kreált GeForce 6800 CoolViva Premium Edition hatékony hűtésének célja természetesen a tuning elősegítése; a gyártó adatai szerint a GPU órajele 325 helyett 350 MHz-ig húzható, míg a 256 bites GDDR3-memória effektív órajele 700 helyett 800 MHz-re növelhető. A hőáramlásról ebben az esetben is egy hővezető cső gondoskodik. A jó teljesítményért nem kell feláldozni az alacsony zajszintet – a ventilátor a maximális 2500 rpm fordulatszám mellett 23,8 dB(A) zajt okoz; akinek azonban ez is sok, és kész kompromisszumot kötni a tuningpontenciált illetően, az teljesen le is mondhat a ventilátorról. A kártya AGP8X interfésszel, Sub-D, DVI és S-Video kimenettel rendelkezik.


Inno3D GeForce 6800 CoolViva Premium Edition

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés