Hirdetés

Várakozás alatt teljesített a PC-s CPU-piac

Az IDC elérhetővé tette a PC-s processzorok eladási adataira vonatkozó harmadik negyedéves jelentését. A leszállított termékek mennyisége ugyan elmaradt a várakozástól, de a második negyedévhez képest növekedésről lehetett beszámolni. Az összesített eladások alapján szerverbe szánt termékek értékesítési adatai 4,1%-kal emelkedtek, míg az asztali és a mobil processzoroknál 2,4%-os és 1,6%-os növekedés volt mérhető.

A gyártókra lebontva a VIA és az AMD erősödött, de nem kell komoly változásra számítani. Az utóbbi vállalat az összesített részesedés tekintetében 19,2%-on áll, ami 0,2 százalékpontos javulás, míg a legkisebb processzorgyártó 0,3%-ról növelte a részesedését 0,4%-ra. A változások természetesen az Intelre hatottak negatívan, így a Santa Clara-i óriáscég végül 80,4%-kal zárt.

Piacokra lebontva az Intel a szerverekben 93,7%-kal vezet, míg a mobil és az asztali szinten 85,9%-ot és 71,8%-ot birtokolnak. Az AMD az előbbi piacokon rendre 6,3%-on, 13,7%-on illetve 27,8%-on áll. A fennmaradó részeket a VIA tölti be.

A jelenlegi negyedik negyedév az előző évhez viszonyítva valószínűleg jobb lesz, de a második félévben az éves szinten mért javulás kisebb lesz, mint az első félévben. A 2011-es naptári év esetében viszont mindenki nagy reményeket táplál, és jelentős erősödésre számítanak, főleg a mobil szegmensben.

Előzmények

Hirdetés