Hirdetés

A Valve megnyitja a SteamVR mozgáskövető rendszerét

A fejlesztők bármire felhasználhatják a fekete dobozkákat, a szenzorokat pedig különállóan rendelhetik.

A Valve úgy döntött, hogy a HTC Vive-hoz tervezett mozgáskövető rendszert szabadon felhasználhatóvá teszi a fejlesztők előtt, így licencdíj megfizetése nélkül lehet hozzá tervezni különböző kiegészítőket. Ha valaki nem tudná miről van szó, úgy leírjuk, hogy ezek azok a kis fekete dobozok a HTC Vive csomagjában, amelyek egyszerűen csak a Base Station névre hallgatnak. Egy ilyen eszköz 120 fokos szögben pásztázza a szobát 5 méteres távon belül, és két ilyen szerkezet megfelelő elhelyezésével egy viszonylag nagy területre 360 fokos mozgásérzékelést is ki lehet alakítani.

A Base Stationök lézeres rendszerek, vagyis nem minden mozgást, hanem csak a tetszőlegesen elhelyezett szenzorokét érzékelik, és a valós mozgást ezek alapján másolják át virtuális formába. Nyilván eddig ez a szerkezet csak a HTC Vive-hoz volt használható, de a megnyitás után különálló konstrukcióvá válik.

A Valve azt akarja elérni, hogy más cég is használja a Base Stationöket, akár HTC Vive-hoz hasonló VR headsethez, akár teljesen más területet célzó hardverhez. Ennek érdekében elkészült egy fejlesztői csomag is, amely tartalmaz két Base Stationt, 40 tetszőlegesen használható szenzort, illetve olyan kiegészítőket, amivel a megrendelő relatíve gyorsan tud saját prototípust építeni. Természetesen a szett részét képezik a szükséges szoftverek és dokumentációk is.

Az ajánlathoz tartozik oktatás is, amit a Synapse tart meg. A Valve minden megrendelőtől igényli, hogy minimum személy részt vegyen az oktatáson. Ennek a költsége egyébként 3000 dollár személyenként.

A hivatalos SteamVR mozgáskövetői licenc önmagában ingyenes, az igényléshez pedig Steam partnernek kell lenni. A rendszerrel egyébként sok ötlet meg lehet valósítani, és elég nagy segítség lehet azon cégek számára, amelyek mozgáskövetéssel kapcsolatos hardvert terveznek piacra dobni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

  • Belép a VR-piacra az LG is

    Be-, vagyis inkább visszalép a VR-sisakok piacára az LG is, és a GDC-n már be is mutatták a SteamVR rendszerét használó új szemüvegüket.

Előzmények

Hirdetés