Hirdetés

A digitális fotóipar és a recesszió

A Kodak már 4500 munkaszerződést mondott fel idén, így egyre biztosabbá válik az, hogy egyelten vállalat sem kerülheti el a komoly leépítéseket. A drasztikus lépésre többek között azért került sor, mert a 2007-es negyedik negyedéves eladásoknál 24%-kal kevesebb volt a tavalyi év megfelelő időszakában. Ez 133 millió dolláros veszteséget jelent a cég számára.

A Panasonic két gyárat fog bezárni (Malaysiában és Indonéziában). Ezeken a telephelyeken főként akkumulátorokat és elektromos alkatrészeket gyártottak. A Nikkei újság értesülései szerint a Panasonic hat év óta először termelt veszteséget, ráadásul nem is akármennyit. A 2008/2009-es időszakra 1.1 milliárd dolláros deficitet jósoltak, de kiderült, hogy ennek az összegnek közel négyszeresével kell számolnia a cégóriásnak. A Panasonic 15 000 dolgozójától volt kénytelen megválni.

A legnagyobb digitális fényképező gyártó sem úszta meg a kereslet drasztikus csökkenését. A Canon 81%-kal múlta alul a tervezett utolsó negyedéves profitot. A vállalat most új, globális, központi informatikai rendszer bevezetésével, valamint a kiadások visszaszorításával akarja átvészelni a fotóipar recesszióját.

Sajnos a kilátások is borúsak. Szinte egytől-egyig arra készülnek a gyártók, hogy a 2008-as év eredményeit sem fogják elérni az idei év mutatói. A CIPA (Camera & Imaging Products Association ) 0.7%-os csökkenésre számít annak ellenére, hogy a dSLR-ek népszerűsége nemhogy alábbhagyna, hanem valószínűleg 6.8%-kal nőni is fog. Azonban sem ez a tény, sem az, hogy az objektíveladások is jelentősen emelkedtek, nem mentik meg a digitális fotóipart a visszaeséstől. A CIPA előrejelzése szerint legkorábban 2010/2011-től lehet számolni fellendüléssel.

Előzmények

Hirdetés