Csökkenő eladások

Nagyon valószínű, hogy megtörik a Canon kilenc éves sikersorozata. A közelmúltban a gyártó minden pénzügyi ciklusban növelni tudta a profitot; az előrejelzések viszont borúsak 2009-et tekintve. Nem csak a fénymásolók, nyomtatók eladásai csökkentek, de a digitális kamerák piacán is alacsonyabb a forgalom. A negatív hatás elsősorban a középkategóriás és a high-end dSLR kategóriákban jelentkezik, de a kompakt eladások előrejelzéseit is csökkenteni kellett, hogy reálisabb legyen a kép.

Tsuneji Uchida a Canon kamera részlegének vezetőjéből lett cégvezér elmondta: "Reméljük, hogy a digitális kamerák kereslete hasonló lesz a tavalyi évihez, ez viszont csak akkor válhat valósággá, ha a gazdasági viszonyok lehetővé teszik. " A globális kamerapiac évi forgalma nagyjából 40 milliárd dollár körül mozog. Ehhez a hatalmas kereslethez hozzájárult az a tény is, hogy mindegyik gyártó árcsökkentéssel igyekezett kiszélesíteni a vásárlói réteget. A dSLR eladások évek óta tartó folyamatos növekedése viszont mégis megtorpanni látszik.

Mint minden vállalat, a Canon is megpróbálja átvészelni a vészjósló időszakot. Új központi informatikai rendszer bevezetését tűzték ki célul, mely nagyjából 20 milliárd dollárt emészt fel - az ebből adódó megtakarítás viszont akár ennek az összegnek az ötszöröse is lehet, bár azt nem tudni, hány év alatt térül meg a befektetés. Az új információs megoldás "felgyorsítja az üzletet, megszünteti az emberi hibákat és segít, hogy azonos munkát kevesebb humánerőforrás felhasználásával el lehessen végezni." - összegezte az elnök. Ezek szerint a Canon is számol leépítésekkel, de ezeket remélhetőleg csak mint vészstratégia veszi számba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés