Hirdetés

Üzemanyagcellás zenelejátszókat tesztel a Toshiba

A Toshiba bejelentette, hogy elkészült két új metanolos üzemanyagcella (direct methanol fuel cell, DMFC) prototípusával, melyek a jövőben kisméretű hordozható eszközök energiaforrásaiként szolgálhatnak. A vállalat által 2004 júniusában bemutatott üzemanyagcella továbbfejlesztett változatai jelentik az alapot a most kezdődő tesztekhez, melyek során a gyakorlatban bizonyítják a technológia életképességét.

A vizsgálathoz 100, illetve 300 mW teljesítmény leadására képes energiaforrásokat készítettek, melyeket flash memóriás, illetve merevlemezes zenelejátszóba építettek. A kisebbik üzemanyagcella mérete 23 x 75 x 10 mm, és 3,5 ml koncentrált (99,5 százalékos) metanollal megtöltve körülbelül 35 órás folyamatos működést biztosít. A nagyobb teljesítményű áramforrás mérete 60 x 76 x 10 mm; a beletankolt 10 ml folyadék 60 órán át képes üzemeltetni a mini winchesterrel ellátott audiolejátszót.

A készülékek teljes mérete az üzemanyagcellákkal együtt 3,5 x 11 x 2 cm (flash), illetve 6,5 x 12,5 x 2,7 cm (HDD), tömegük rendre 79 és 270 gramm, ám a Toshiba szerint a később kereskedelmi forgalomba kerülő lejátszók ezeknél jóval kisebbek is lehetnek.

Az üzemanyagcellák biztonságos alkalmazására vonatkozó szabályozást az International Electrotechnical Commission dolgozza ki; bár végleges szabványok még nem születtek, a Toshiba a már elkészült tervezetekkel összhangban alakította ki saját üzemanyagcelláit, vagyis ez vélhetően nem lesz kerékkötője a majdani termékek 2007-re tervezett piacra dobásának.

A fenti illusztráció szerint a prototípusok egyszerűen utántölthetők egy metanolos flakon segítségével, a késztermékekbe azonban valószínűleg nem ilyen, hanem cserélhető, egy külön eszközben újratölthető patronokat lehet majd helyezni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés