Hirdetés

Megkavarta a GeForce RTX 4090 helyzetét az USA friss rendelete

Több országból is eltűnt a termék, de a gyártók az előző hetekben ezekre a piacokra fókuszáltak.

Október második felében írtunk arról, hogy szigorít az AI gyorsítók Kínába történő exportálásán az USA, amely November 17-én életbe is lépett, így elsődlegesen Kínából, de ezen túlmenően több országból is eltűntek a GeForce RTX 4090-es VGA-k.

Persze egyelőre csak papíron, ugyanis a gyártók az előző hetekben minden szállítmányt az érintett piacokra fókuszáltak, gyakorlatilag teljesen hanyagolva a nyugati igényeket. Emiatt a GeForce RTX 4090-as VGA-k árazása igencsak megváltozott, ugyanis a rendeletben említett, exporttilalom alá eső országokban van elég termék, de ezek ára úgy van megszabva, hogy relatíve sokáig kitartson a készlet, míg nyugatabbra átmeneti hiányok alakultak ki, ami szintén felviszi a hardverek árát. Az Egyesült Államokban a GeForce RTX 4090-et átlagosan 2000 dollár környékén mérik a kereskedők, ami jóval a hivatalos listaár fölött van.

A nyugati kereskedőktől megtudtuk, hogy az idei ünnepi szezonban kicsi az esély arra, hogy helyreálljon a rend, ugyanis a gyártók csak az év legvégére ígérnek nagyobb mennyiségű szállítmányokat, és ezek befutása csak a következő esztendő elején tudja kifejteni a várt hatást. Viszont rosszabb még lehet a helyzet, ugyanis idén a GeForce RTX 4090 magas ára magával húzza majd a kisebb GeForce VGA-kat is.

A VGA-kat gyártó cégek ugyanakkor februárra a helyzet teljes normalizálását ígérik, tehát tavaszra várhatóan a régi árakat láthatják majd a potenciális vásárlók.

Megemlítendő, hogy az USA rendelete nem csak Kínára korlátozódik, hanem Afganisztán, Azerbajdzsán, Bahrein, Ciprus, Dél-Szudán, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Eritrea, Észak-Korea, Fehéroroszország, Grúzia, Haiti, Irak, Irán, Jemen, Jordánia, Kambodzsa, Katar, Kazahsztán, Kirgizisztán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Kuba, Kuvait, a Közép-afrikai Köztársaság, Laosz, Libanon, Líbia, Makaó, Mianmar, Moldova, Mongólia, Omán, Oroszország, Örményország, Pakisztán, Szaúd-Arábia, Szomália, a Szudáni Köztársaság, Szíria, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán ,Venezuela, Vietnam és Zimbabwe is exporttilalom alá került.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés