Hirdetés

A UMC is beszáll a G92 gyártásába, dömping várható

Komoly dömpinggel készül letörni riválisa év végi forgalmát az NVIDIA, legalábbis erre lehet következtetni a DigiTimes riportjából, mely a cég új felső-középkategóriás videokártyájának gyártási folyamatáról számol be. A kaliforniai vállalat október 29-én indítja útjára új, GeForce 8800 GT típusú videovezérlőit, melyeken már – a cég kínálatában elsőként – 65 nanométetres csíkszélességgel készült GPU (G92) dolgozik majd.

A tajvani lap értesülése szerint az NVIDIA biztosra játszik az ünnepi szezonban, ezért további gyártókapacitást vásárolt a tajvani United Microelectronics Corporationnél (UMC), mely így a cég régi gyártópartnerével, a Taiwan Semiconductor Manufacuting Companyvel (TSMC) közösen szállítja a grafikus processzorokat az új kártyákhoz. A UMC Fab 12A gyárában egy hónap alatt becslések szerint nagyjából 1,06–1,27 millió G92 GPU készülhet el, ugyanakkor továbbra is a TSMC állítja elő az új chipek nagyobb részét, így aligha lehet arra számítani, hogy a GeForce 8800 GT hiánycikk lesz. Az NVIDIA ráadásul nemrég két héttel előrébb hozta az újdonság premierjét, ami arra utal, hogy a gyártás a tervezettnél gyorsabb ütemben halad.

A rivális AMD szintén a TSMC-nél gyártatja (csak az 55 nanométeres gyártósorokon) új üdvöskéjét, az RV670-et, melyből korábbi, nem hivatalos információk szerint másfél millió állhat készen a november közepén tervezett rajtra. A GeForce 8800 GT jövőbeli ellenfelének tartott HD 2950-es Radeonok a legfrissebb pletykák szerint szintén pár nappal korábban – várhatóan november 15-én – debütálhatnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés