Hirdetés

Ősztől ismét átrendeződik a VGA-paletta

Az év utolsó negyedétől várhatóan ismét átrendeződik az asztali számítógépekbe való grafikus kártyák kínálata, a közönség érdeklődését pedig szokás szerint a folyamatosan szivárgó, időnként egymásnak ellentmondó információmorzsák tartják ébren hónapok óta. A hongkongi HKEPC Hardware már az egyik fontos újdonság, az NVIDIA G92 kódjelű grafikus processzorának megjelenési dátumát is tudni véli, híradása szerint november 12-re várható a hivatalos premier.

A kódjel valószínűleg nem generációváltásra utal, azaz még nem érkezik el a GeForce 9000-es széria ideje, az NVIDIA a fejlettebb gyártástechnológia alkalmazása miatt dönthetett úgy, hogy újabb chipjeit G9x névvel különbözteti meg. A jelenleg használatos grafikus processzorok közül a G80 (GeForce 8800) még 90 nm-es csíkszélességgel készül, a G84 és G86 (GeForce 8600, 8500) esetében 80 nm-nél járnak. A G92-est az előzetes információk szerint 65 nm-es csíkszélességre ültetik, és a GeForce 8800 GTS pozícióját veheti át. A GPU a hírek szerint 256 bites memóriainterfésszel fog rendelkezni, támogatni fogja a PCI Express 2.0 technológiát, a HDMI és DisplayPort monitorkimeneteket, valamint része lesz a videók lejátszását segítő, a képminőséget javító eljárásokat is magában foglaló PureVideo technológia harmadik generációja.

Az AMD válasza a G92-re az előreláthatólag decemberben, legkésőbb januárban bemutatkozó RV670-es grafikus chip lesz, míg a húzószegmensben a G98 és az RV620 mérheti össze a tudását. Ami a gyártástechnológiát illeti, az ATI videokártyák ma a 80 nm-es R600 (Radeon HD 2900 XT), valamint a már 65 nm-en készülő RV630 (Radeon HD 2600) és RV610 (Radeon HD 2400) chipekre épülnek. Az év vége e tekintetben is hoz előrelépést, az AMD és a gyártást végző TSMC ugyanis megkezdi a GPU-k átállítását az 55 nm-es csíkszélességű technológiára, ami újabb költségcsökkenést, jobb kihozatalt, kevésbé melegedő áramköröket eredményezhet. Az RV670 bevezetésének mégis az a legfőbb hozadéka, hogy kitölti a csúcskategória, illetve a középkategória között jelenleg tapasztalható űrt.

Azóta történt

Hirdetés