Hirdetés

Újra lesz hagyományos tuning az új Intel CPU-k esetében?

Az Intel a Sandy Bridge processzorok megjelenésével egy teljesen új koncepciót vezetett be a termékek tuningolására, pontosabban annak megakadályozására. A processzorok egységes alapórajelet kaptak, mely 100 MHz lett, ám ezt a paramétert sajnos alig lehet emelni, ugyanis a PCI órajel nem fixálható, vagyis 105-108 MHz-es alapórajel már instabil működést eredményez a PCI órajelet használó termékek esetében. Tekintve, hogy ezt a buszrendszert majdnem minden vezérlő használja semmi esély ezt a limitációt kivédeni, vagyis a Sandy Bridge processzorok csak a szorzó emelésével tuningolhatóak, és ehhez P67-es vagy Z68-as vezérlőhíd szükséges.

A friss hírek szerint ez a helyzet az érkező Sandy Bridge-E és Ivy Bridge kódnevű termékek esetében változni fog. Az előbbi processzorok a korábban alkalmazott CK505-ös órajelgenerátort használják. A régebbi 1 MHz-es lépcsőben alkalmazott emelés ugyan nem tér vissza, de a 100 MHz-es alapórajel helyett előreláthatólag alkalmazható lesz a 125, a 166, a 200 és 250 MHz-es érték is. A PCI órajel minden esetben stabil működést tesz lehetővé az eszközök számára, így a sikeres tuning csak a processzor képességeitől függ. Tekintve, hogy az egyes értékek között még mindig nagy lépcső van nem biztos, hogy a tuningolók kedvelni fogják ezt az elgondolást. Főleg úgy, hogy a CK505-ös órajelgenerátor mellett korábban fixálható volt a PCI órajel, ám most ezt az Intel szoftveres úton megakadályozza. Persze a jelenlegi helyzethez képest mindenképpen előrelépés történik.

Az Ivy Bridge esetében a 100 MHz-es alapórajel helyett állítólag 133 MHz állítható majd be. Ehhez persze vásárolni kell egy új, 7-es szériába tartozó vezérlőlapkával felszerelt alaplapot, vagyis a jelenlegi 6-os szériás chipek mellett az alapórajel emelése ugyanúgy lehetetlen lesz.

Az Intel vélhetőleg azért gondolta át a tuningra vonatkozó stratégiáját, mert alig van olyan tuningverseny, amely a Sandy Bridge processzor képességeit tenné próbára, és ez a reklám szempontjából egyértelműen rossz. Persze ezen nem kell csodálkozni, mivel a tuning ezen a rendszeren nem jelent olyan kihívást, mint a régebbi termékeken, és ennek megfelelően kevésbé jön ki egy-egy versenyző tudása, ami pedig pont, hogy az egész versengés lényege lenne.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés