Újabb Multigigabites kártyák az Aquantiától

A két új kártya közül a kisebbik 5, a nagyobbik 10 Gbps sávszélességet kínál, jobbára meglévő infrastruktúrát használva

Ahhoz képest, hogy a „sima” Cat5e kábelre épülő, de 1 Gbps-nál nagyobb sávszélességet kínáló megoldások már évek óta velünk vannak, elég lassan terjednek, legalábbis az otthoni felhasználásra szánt eszközökben. Az Aquantia ennek a folyamatnak nagyjából azért az élén jár, mert ők voltak azok, akik tavaly piacra dobták azokat a vezérlőket, amelyekre például a nemrég bemutatott, 10 Gbps-es ROG Areion 10G hálózati kártya vagy az ASRock Fatal1ty X370 Proffessional Gaming alaplapja épül.


[+]

A cég most úgy döntött, hogy az OEM-ek kiszolgálása után saját maga is elkezd a végfelhasználóknak szánt termékeket készíteni, és bejelentett két kártyát ezekre az AQC-107 és 108 vezérlőkre alapozva. A két modell ennek megfelelően AQN-107 és 108 nevekre hallgat, és 100Base-T-től kezdve Cat6 kábelekkel egészen 10GBASE-T-ig (AQtion AQN-107), illetve 5GBASE-T-ig (AQtion AGN-108) használhatóak. Az alaplapon a lassabb változat PCIe 3.0 x1, a gyorsabb pedig PCIe 3.0 x4 foglalatot igényel, de persze PCIe 2.0 x1-ben is használhatóak, legfeljebb ekkor nem kapjuk meg a maximális sávszélességet.

A kártyák pontos megjelenési dátuma egyelőre nem ismert, de ajánlott árukat már közzétették – eszerint a 10 Gbps-es változat 127, az 5 Gbps-es modell pedig 99 dollárba kerülhet majd, de elképzelhető, hogy átmatricázva nemcsak az Aquantia márkanév alatt, hanem az ASUS, a Gigabyte és más gyártók portfóliójában is találkozhatunk velük. A cég egyébként azt ígéri, hogy illesztőprogramok tekintetében a Windows 7-től felfelé, illetve a Linux esetében a 3.10-től felfelé fogja támogatni a verziókat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés