Hirdetés

Profi X-objektívek a Panasonic boszorkánykonyhájából

Újabb „kitobival” jelentkezett a Panasonic, ami azonban többet tud és nyújt a megszokottnál. Az Olympusnak az E-P1-gyel közösen bemutatott M.Zuiko Digital 14-42 mm F3.5-F5.6 kitobjektívvel sikerült meglepnie a fotós közönséget: a kis lencserendszer összecsukható kialakítása végett viszonylag kevés helyet igényelt. A Panasonicnak azonban most ezt is sikerült felülmúlnia a legújabb Lumix G X Vario PZ 14-42 mm optikájával, amely alaphelyzetben pancake, azaz úgynevezett „palacsinta” felépítésű.


(forrás: Panasonic)

Az igazi újdonság azonban nem (csak) a kialakításban rejlik, hanem abban, hogy a zoomolás és a kézi élességállítás nem mechanikus, hanem elektronikus úton történik egy-egy billenőkapcsoló segítségével. Az újfajta megoldásra az egyre népszerűbb filmfelvétel miatt volt szükség; a különösen halk zoom- és fókuszmotornak köszönhetően ugyanis sem a gyújtótávolság váltogatása, sem az automata, illetve kézi élességállítás nem hallatszik bele a felvételbe. További előnye ennek a működési elvnek, hogy a zoomolás sokkal finomabb, folytonosabb lehet, mintha kézzel próbálkoznánk.


(forrás: Panasonic)

A Panasonic a Lumix G X Vario PZ 14-42 mm objektívet a Lumix GF3 vázzal egybecsomagolva, vagy külön, 400 dolláros áron kínálja megvásárlásra.

A másik újonc, a Panasonic Lumix G X Vario PZ 45-175 mm F4-F5.6 APSH. Power O.I.S. a telezoom kategóriát bővíti, s mint neve is sejteti, rendelkezik beépített képstabilizációs rendszerrel. Csakúgy, mint pancake testvére, a 14-42 mm-es G X Vario PZ, ez a lencserendszer is elektronikus úton zoomolható, de a fókuszálás sem a hagyományos módon működik. A kétsebességű, billenőkapcsolós vezérlés mellett azonban a fejlesztők meghagyták a hagyományos gyűrűket is. Ennek ellenére itt már a gyújtótávolságot állító gyűrű sem áll mechanikus kapcsolatban az optika lencséinek mozgatórendszerével, hanem a „by wire” elven végzi a dolgát. A Panasonic Lumix G X Vario PZ 45-175 mm F4-F5.6 APSH. Power O.I.S. 450 dollárért lesz kapható szeptembertől.


(forrás: Panasonic)

A gyártó hamarosan megjelenő firmware frissítésekkel teszi kompatibilissé régebbi m4/3 vázait az új objektívekkel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés