Hirdetés

Új vizekre evez a Palit, követheti a Gainward

A hongkongi Palit Microsystems múlt hét végén meglepetésszerűen kiadott közleményében tudatta, hogy termékkínálatát azonnali hatállyal módosítva belép a PC-s alaplapok piacára. A főként videokártyáiról ismert gyártó ezzel egy időben öt új, zömében belépőszintű alaplapról rántotta le a leplet, mindazonáltal hamar felszínre kerültek olyan pletykák is, melyek szerint a Palit leányvállalataként működő Gainward kínálatában is feltűnhet az új termékvonal. Utóbbi értesülést egyelőre nem erősítették meg az érintett vállalatoknál.

A Palit bejelentése az egész iparágat – de főként a másodvonalbeli és sereghajtó gyártókat – váratlanul érte, ahogy a nyitás az alaplapok irányába alapvetően a piaci trendekkel ellentétes lépés, hiszen az alaplappiacról napjainkban fokozatosan tűnnek el a kisebb szereplők, a forgalom tetemes része az élvonalbeli gyártóknál összpontosul. Szakértők szerint a hongkongiak mozgástere így jelentősen beszűkülhet, melyet a gyártó azzal próbál ellensúlyozni, hogy termékeivel kezdetben a legnagyobb forgalmat lebonyolító belépőszegmensre koncentrál. A zömében olcsó, integrált alaplapokat felvonultató választék hátulütője mindazonáltal, hogy az amúgy is nyomott árak miatt ezek a modellek meglehetősen csekély árréssel értékesíthetők, a profit növelésére alkalmasabbnak tűnnek a közép- és felsőkategóriás modellek, ilyenek azonban csak a negyedév végén tűnhetnek fel a választékban.

A gyártó jelenlegi kínálatában két AMD és három Intel processzorokkal kompatibilis alaplap szerepel, előbbiek kivétel nélkül az NVIDIA olcsóbb integrált chipsetjeire épülnek, utóbbiak közül egy a húzószegmensbe pozicionált P35-ös lapkakészletet kapja, kettő az olcsóbb 945GC chipsetet tartalmazza. Az inteles kínálat az októbertől decemberig tartó időszakban öt új, NVIDIA-alapú megoldással gazdagodik, AMD CPU-khoz pedig további hat Palit alaplap jelenhet meg idén, ebből négy NVIDIA, kettő AMD chipsetet vonultat majd fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés