Hirdetés

Új Transmeta Crusoe processzorok

Az x-bit nem hivatalos forrásokból tudni véli, hogy a Transmeta már a jövő héten bejelenti a következő generációs Crusoe processzorokat. A TM58000 modellt 512 KB másodszintű gyorsítótárral, a TM5500-ast 256 KB másodszintű gyorsítótárral látják el.

A chipek 0,13 mikronos technológiával készülnek, ennek egyenes következménye az első generációs processzorokhoz képesti kisebb magméret (és az ezzel járó alacsonyabb előállítási költség); 37,5%-kal csökkentették a chipek felületét 88 mm2-ről 55 mm2-re. A magfeszültség 1,1-1,6 V-ról 0,9-1,3 V-ra változott magasabb órajel mellett (800 MHz és 1 GHz). A fogyasztás megegyezik az előző generációs modellek mutatóival: a 800 MHz-es 5,5 W-ot, az 1 GHz-es 7 W-ot eszik.

A pár napja beharangozott 0,13 mikronos mobil Tualatin komoly versenytársa lesz a Transmeta processzorainak. Teljesítményben eddig egyértelműen az Intel volt az erősebb, de fogyasztásban a Transmeta verhetetlennek tűnt. Ez a helyzet megváltozik a Tualatin megjelenésével, mert ennek mobil változata szintén 7 Wattot fogyaszt.

Kiélezett verseny várható tehát az alacsony fogyasztású mobil processzor szegmensben. A Transmeta-nak a jövőben komoly gondokkal kell majd szembenéznie. Ezeknek a problémáknak az előjelei már most is érezhetőek, Japánban - ahol legnépszerűbbek a Transmeta processzorok - ebben a negyedévben elmaradtak a Crusoe eladások a várakozásoktól, és ezért a cég jelentősen csökkentette a második negyedévre szóló értékesítési előrejelzéseit.

Azóta történt

Hirdetés