Hirdetés

Az új GPU-Z megmondja hamis-e az adott VGA

A v2.12.0-es verzió számos NVIDIA GPU-ra vonatkozóan képes detektálni, hogy a felhasználó átverés áldozata lett-e.

A GPU-Z fejlődéséről jellemzően nem szoktunk beszámolni, de a szokásos funkciók mellett most egy olyan képességgel lett gazdagabb az alkalmazás, amely rendkívül hasznos lehet a felhasználók számára. Talán nem túl ismert, de a bányászláznak nem csak a – mindenki által érezhető – rendkívül magas árazásban öltött testet, hanem többen elkezdték hamisítani az NVIDIA VGA-kat, amelyekből rengeteg talált gazdára az elmúlt év végén. Ezek látszatra – az akkori árakhoz képest – kifejezetten jó üzletnek tűntek, hiszen megfelelő mennyiségű ellátás sem volt a boltokban, ez pedig kedvez a csalásnak. A népszerűbb YouTube csatornák próbálták lefülelni az egészet, hiszen maguk is rendeltek ilyen hardvereket, amelyeket sokszor több generációval korábbi grafikus vezérlő volt a dobozon feltüntetett típusjelzésnél alapján várthoz képest.

A trükk egyszerű volt, kellett egy régebbi VGA, arra került egy felülírt BIOS, amelyben a kártya neve egy jóval modernebb hardvert jelzett vissza. Ezután csak kellett egy megfelelő doboz, majd a hamisítvány mehetett is a különböző aukciós portálokra.


(forrás: TechPowerUp) [+]

Arról sajnos nincs adat, hogy mennyi embert sikerült így becsapni, de a TechPowerUp által fejlesztett GPU-Z új verziója képes detektálni azokat a hamis NVIDIA hardvereket, amelyeken G84, G86, G92, G94, G96, GT215, GT216, GT218, GF108, GF106, GF114, GF116, GF119, illetve GK106 kódnevű GPU található. A program ilyen esetben odaírja a termék neve elé, hogy FAKE, azaz hamis, illetve a gyártó logója helyén is egy figyelemfelkeltő jelzés jelenik meg.

A fentieknek azért van jelentősége, mert sokan nem tudják pontosan, hogy egy adott terméknek mik a paraméterei. A GPU kódnevét például jól felismerte eddig is az alkalmazás, viszont nem mindenki tudja, hogy például a GeForce GTX 1050 Ti nem a rendkívül régi, Fermi architektúrára épülő GF116-os, hanem a GP107-es lapkára alapoz. Ráadásul a probléma súlyosságát tetézi, hogy emiatt rengeteg felhasználó nem is tudja, hogy hamis NVIDIA VGA-t használ. Az igazság kiderítésén kívül persze másban nem tud segíteni az új, alábbi oldalról letölthető, v2.12.0-s GPU-Z.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés