Hirdetés

Új év, új gyártástechnológia

Az AMD bejelentette, hogy a Consumer Electronics Show első napján, azaz január 8-án kerülnek bemutatásra az első asztali, 45 nm-es csíkszélességgel gyártott Socket AM2+ foglalatba szánt Phenom X4 processzorok.

A Deneb kódnéven emlegetett négymagos chipek várhatóan 2,8 és 3 GHz-es órajellel startolnak, a DDR2 mellett támogatják a DDR3 memóriaszabványt is. Az AMD számos ponton továbbfejlesztette a K10 mikroarchitektúrát, az új modellek többek közt magasabb IPC-vel és nagyobb L3 gyorsítótárral rendelkeznek. A fogyasztás várhatóan 125 W körül lesz, ami a jelenlegi csúcsmodelleknél megszokottnak nevezhető.


45 nm-es ostya Deneb chipekkel

Komolyabb változások várhatóan jövő év márciusában esedékesek, amikor megjelenik a Socket AM3 foglalat. Az új tokozásnak hála a felhasználóknak lehetősége nyílik a DDR3-as memóriamodulok használatára is, melyet az AMD integrált memóriavezérlője 1333 MHz-es effektív órajelig támogat hivatalosan. Emellett a TSI (Thermal Sense Interface) és az SVI (Serial VID Interface) technológiák is megjelennek a processzorokban. Előbbi a stabilitás és a teljesítmény érdekében a maghőmérsékletek pontos figyeléséért felel, míg utóbbi hatékonyabb energiagazdálkodást tesz lehetővé a feszültségértékek folyamatos kezelésével. A fentebb említett Deneb chipnek természetesen az új foglalattal kompatibilis verziója is megjelenik, továbbra is a csúcskategóriát képviselve. Kisebbik testvére, a szintén négymagos Propus valamivel olcsóbb alternatívát jelenthet, itt viszont el kell búcsúzni a L3 gyorsítótártól és annak teljesítménynövelő hatásától.

AMD Deneb mag
A Deneb magja [+]

A hárommagos versenyzők leghamarabb jövő év közepén tűnhetnek fel. Hasonlóan az előbbi szemlélethez, a Heka kódnevű változat rendelkezik majd harmadlagos gyorsítótárral, míg a Rana ezt a kiváltságot nem kapta meg a fejlesztőktől. A belépőszintet egy duplamagos Regor nevezetű modell fogja képviselni, mely magonként 1 MB-os gyorsítótárat kap.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés