Hirdetés

UEFI hitelesítésű firmware-t kapott a Radeon R9 Fury X és Nano

Manapság a VGA-k többsége még mindig úgynevezett legacy VBIOS mellett kerül szállításra, ami elsődlegesen azért szükséges, hogy a gyártók biztosítani tudják a klasszikus BIOS-szal való kompatibilitást, ugyanis ezekkel egy UEFI hitelesítésű VBIOS nem működőképes. A legacy VBIOS viszont kompatibilis a régi, illetve az új UEFI BIOS-t használó alaplapokkal is, csak legacy komponens érzékelése esetén utóbbi rendszerben automatikusan aktív lesz a CSM, vagyis a kompatibilitást biztosító szervizmodul. Ez teszi lehetővé, hogy az elavuló rendszerek az újakkal együttműködjenek, így használható maradjon a számítógép.

Az aktív CSM azonban letilt olyan funkciókat, mint a gyors bootolás, amely amúgy UEFI mellett elérhető lenne például a Windows 8, 8.1 és 10 operációs rendszereken. Több VGA-gyártó is nézelődött már a hibrid firmware-ek felé, amelyek tartalmaznak legacy és UEFI VBIOS-t, de ez nem egy életbiztosítás, mivel a megfelelő verzió betöltése automatikusan történik, ami jó táptalaj az esetleges kompatibilitási problémáknak. A legtöbb gyártó a problémát két VBIOS szállításával oldja meg, és a felhasználó egy gombbal vagy egy kapcsolóval választhat a legacy és az UEFI opció között.

Az AMD úgy gondolta, hogy a felhasználók egy jelentős részét érdekelnék az UEFI előnyei, de a Radeon R9 Fury X és R9 Nano VGA-kat is legacy VBIOS-szal szállították, hogy működjenek lényegében minden alaplap mellett. A vállalat azonban most kiadott két firmware-t, amelyek az UEFI VBIOS-t tartalmazzák az említett termékekhez, és ezekre frissítve elérhetővé válik például a gyors bootolás az UEFI BIOS-szal rendelkező alaplapokon, ha az operációs rendszert ezt a lehetőséget támogatja.

A frissítéshez szükséges fájlokat az alábbi oldalon lehet elérni a szerződési feltételek elfogadása után, amely lényegében arról szól, hogy a firmware-ek csak saját felelősségre használhatók fel. Fontos, hogy a frissítést csak akkor szabad elvégezni, ha az adott PC-s alaplap elfogadja az UEFI VBIOS-t, illetve ezzel párhuzamosan előfordulhat, hogy újra kell telepíteni a teljes rendszert attól függően, hogy a felhasználó az eredeti telepítést milyen beállítások mellett végezte. Magát a frissítőprogramot az adott VGA gyártójától kell beszerezni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés