Hirdetés

Tuningbarát hűtőrendszer az EVGA-tól

A melegedés elleni küzdelem, és ezzel a tuningpotenciál növelése is a célja az EVGA új iCX hűtési rendszerének.

Új, a hűtés hatékonyságát növelő rendszert fejlesztett ki videokártyáihoz az EVGA. Az iCX névre hallgató megoldás több elemet egyesít, és a tuningpotenciál minél nagyobb kiaknázását teszi lehetővé.

Kilenc helyre került szenzor
Kilenc helyre került szenzor (forrás: EVGA) [+]

Az iCX három fő komponense a VGA kártya stabil működését alapvetően befolyásoló három elem, a GPU, a memória és a VRM hőmérsékletét mérő szenzorok, az ezekből érkező jeleket feldolgozó processzor, illetve az ezzel együttműködő szoftver. Míg a GPU hőmérsékletének figyelésében nincs újdonság, addig a memória és a VRM esetében ez ritkaságszámba megy, úgyhogy az EVGA most kártyánként összesen kilenc szenzor elhelyezésével ez utóbbi komponensek hőmérsékletét is figyeli, a Precision XOC nevű szoftver pedig ennek függvényében dönt a szükséges hűtési stratégiáról. Ez utóbbi pedig most már nem a ventilátorok együttes fordulatszámát jelenti, az iCX esetében ugyanis ezek külön vezérelhetőek, tehát a rendszer képes arra, hogy a nagyobb hűtést igénylő részt több hideg levegővel lássa el, miközben a zajszint sem növekszik annyira, mintha minden ventilátor maximumon pörögne. A Precision XOC a hűtési stratégiát maga dönti el, de természetesen a felhasználó módosíthatja ezt, illetve egyedi profilokat is létrehozhat.

A Precision XOC külön vezérli a ventilátorokat A Precision XOC külön vezérli a ventilátorokat
A Precision XOC külön vezérli a ventilátorokat (forrás: EVGA) [+]

Az iCX további újdonságai közé tartozik az átdolgozott hűtőbordázat, melynek lyukacsos lamellái a cég állítása szerint jobb átszellőzést biztosítanak, az L formával pedig jobban kihasználják a rendelkezésre álló helyet, így nagyobb hőleadó felületet kapunk. Végül pedig a LED-es divatnak megfelelően a kártyákra RGB visszajelző-fények is kerültek, amelyek az egyes komponensek hőmérsékletét mutatják, és figyelmeztethetnek, ha valami túlmelegedne.

Kis LED-ek mutatják a hőmérsékleteket
Kis LED-ek mutatják a hőmérsékleteket [+]

Az új iCX rendszer első körben a gyártó NVIDIA lapkás, egyedi PCB-re épülő kártyáira kerül fel, ezen belül pedig három 1080-as, három 1070-es és négy 1060-as modellnél találkozhatunk vele. A teljes család megjelenésére még az első negyedévben számíthatunk, kettő pedig már most piacon van, ezek az 1080 SC2 Gaming iCX és a 1070 SC2 Gaming iCX.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EVGA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés