Hirdetés

Egy utolsó utáni 4 nm-es node-ot hoz TSMC

Az N4X opció specifikusan a HPC-piacra tervezett lapkákhoz lesz szabva.

Az előző év nyarán írtuk meg, hogy 4 nm-es gyártási eljárást tervez a TSMC, októberben pedig arról adtunk hírt, hogy ennek lesz egy második generációs, N4P jelzésű opciója, amely eredetileg az utolsó lépcsőfok lett volna a partnerek számára a 3 nm-re való ugrás előtt. A tajvani bérgyártó azonban most bejelentett még egy 4 nm-es node-ot, N4X jelzéssel, ami úgy néz ki, hogy tényleg az utolsó half-node verziója lesz az eredeti 5 nm-es eljárásnak.

A TSMC szerint az N4X leginkább a nagy teljesítményű lapkák számára lehet alternatíva, mivel az N4P-hez viszonyítva 4%-kal jobb teljesítményt biztosít 1,2 V-os feszültségen. Ez nem hangzik soknak, de fontos tényező, hogy az N4X-en az üzemfeszültség tovább növelhető, így téve szert extra teljesítményre. Nyilván ezzel a vállalat a HPC-piacra szánt dizájnokat célozza, és ezen a területen az előbbi optimalizálásnak van is értelme.

A N4X node-on a kísérleti gyártás a 2023-as esztendő első felében kezdődik meg, tömeggyártásra pedig 2024-hez közeledve lehet számítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés